De Orde werd in 1957 opgericht door cafébaas Fernand Monteny, de 'Witten van de Kaoje'. Er werd gestart met een cimateirestoet en kindercimateirestoet. Een cimateire is een biet met een kaars erin, maar die werden later vervangen door lampionnetjes. Er werd ook jaarlijks een carnavalprins verkozen. Gerard Dangreau werd de opvolger van Fernand Monteny en onder zijn bewind werden tal van nieuwe, jaarlijkse manifestaties georganiseerd: het cimateirebal, de popverbranding, een shownacht met verkiezing, verkiezing jeugdprins en twee prinsessen, verkiezing prins en prinses derde leeftijd, feest voor kansarme kinderen,...

De Kloeffe had ook een eigen majorettenkorps en later werd ook een muzikale 'kliek' opgericht. Na het overlijden van Gerard Dangreau, ook organisator van de Maatjeshappening en hoofdrolspeler in de Oostendse revue, werd de fakkel overgenomen door neef Glenn Dangreau, de huidige voorzitter die de missie van de familie Dangreau (Gerard, Guido en John) voortzet.

De Kloeffe werkt voor meerdere evenementen - onder andere de shownacht en de kindercimateirestoet - samen met het stadsbestuur en is samen met de Orde van de Wullok, het Hof der Prinsen, Het Hof der Prinsessen en The Blues Brothers toonaangevend in het Oostends carnaval.

(FRO)