Orde van de Ezel hoopt op Ezelcavalcade in 2022

Als corona niet nóg een keer roet in het eten gooit, zal de ezelcavalcade op 27 maart 2022 weer door de straten van Lombardsijde trekken © Luc Cassiman
Paul Bruneel

De Orde van de Ezel uit Lombardsijde hoopt dat de Ezelcavalcade volgend jaar, na twee jaar, opnieuw kan plaatsvinden. De voorbije twee jaar kon de traditionele optocht door corona niet doorgaan, maar met wat geluk herrijst het evenement op 27 maart 2022.

De voorbereidingen zijn aan de gang, de contacten met andere carnavalsverenigingen zijn gelegd en er is een datum vooropgesteld om de Ezelcavalcade door de straten van Westende en Lombardsijde te laten trekken. Als alles meezit en er op dat moment geen strenge coronamaatregelen zijn uitgevaardigd, wordt Lombardsijde op 27 maart 2022 opnieuw ondergedompeld in het echte carnavalsgebeuren.

De Orde van de Ezel heeft het de laatste twee jaar niet onder de markt gehad, want er was niet alleen de Ezelcavalcade die zowel in 2020 als in 2021 geschrapt diende te worden van de kalender, er was ook nog in juli van 2021 het overlijden van boegbeeld André Bentein. Bovendien konden ook een aantal activiteiten die normaal in de zomer plaatsvinden niet worden georganiseerd zodat er heel wat minder geld in de lade kwam.

We hopen dat we niet opnieuw gedwarsboomd worden door het coronavirus

“Zware dobbers”, klinkt het bij het bestuur van de Orde van de Ezel, “maar we zijn doorzetters en we blijven doorgaan. De data voor volgend jaar staan vastgepind. Op 1 maart 2022 is er onze Vette Dinsdag, op zaterdag 12 maart 2022 de verkiezing van het kindercarnavalspaar en zondag 27 maart 2022 moet dan de heropstanding van onze Ezelcavalcade worden. Wij kijken er allemaal naar uit en hopen dat we niet opnieuw gedwarsboomd worden door het coronavirus.”

Traditie hoog houden

De Ezelcavalcade is een traditie in Lombardsijde die ze zeker niet teloor willen zien gaan in de badplaats en ook in het carnavalswereldje staat de Ezelcavalcade hoog aangeschreven. Ieder jaar kan men in Lombardsijde rekenen op heel wat praalwagens en carnavalsverenigingen die mee de Ezelcavalcade komen opvrolijken.

Ook wat betreft de publieke belangstelling is de ezelcavalcade een iedere keer weer en voltreffer. De laatste keer dat de Ezelcavalcade uitging, was in 2019 en dat was toen voor de 60ste keer.

Voor de oorsprong van de optocht moeten we al terug naar de periode voor 1900. Groenteboeren uit de Lombardsijdse polders en duinen trokken met volgeladen muilezels naar de belangrijke markten van Nieuwpoort en Oostende. Dat pendelen leverde hen bekendheid op tot ver buiten de dorpsgrenzen.

De Ezelcavalcade is dan ook een duidelijke link naar het verleden. Een groenteboer met ezeltjes trekt ieder jaar de stoet op gang.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier