Oranje vzw zijn Mooimakers van de week: “Door het in groep te doen, wordt het leuker”

Van links naar rechts herken je begeleiders Manon, Jore, Darline en Mooimakers Sylvie, Dimitri, Felice, Christophe, Franky en Franky. Mooimakers Marc, Noël en Gino waren niet aanwezig op het fotomoment. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Met negen zijn ze, de Mooimakers van Oranje vzw uit Sijsele. Elke maandag trekken ze er vol enthousiasme op uit. Hun missie: iets wezenlijks terugdoen voor de buurt die hen een warm hart toedraagt. “Niemand wandelt graag waar het vuil is.”

Oranje vzw, met thuisbasis in Sijsele en vertakkingen in de wijde regio Brugge, is een organisatie waar mensen met (een vermoeden van) een beperking of die tot andere maatschappelijk kwetsbare doelgroepen behoren hun plek in de samenleving zoeken en vinden. “Ik vat het eigenlijk graag samen als open armen waar je met eender welke zorgvraag terecht kan”, zegt Manon Claeys, een van de begeleiders van Oranje.

Samen met Charlotte Stevens en Jore Rossey ontfermt ze zich onder meer over het team Mooimakers. “We doen het intussen een vijftal jaar”, pikt Jore in. “Onze Mooimakers kaderen in het ‘buurtwerk’ bij Oranje vzw. Op deze manier willen we onze mensen op hun manier hun steentje laten bijdragen. Voor de buurt en vaak ook samen met de buurt.” Zo houden ze niet alleen de nabije omgeving zwerfvuilvrij en helemaal proper, ook bij de Cultuurfabriek en het schooltje steken de Oranje Mooimakers de handen uit de mouwen.”

“Niemand wandelt graag waar het vuil is”

Sylvie uit Oostkamp en Franky uit Brugge zijn twee van de negen enthousiastelingen. “Door dit te doen, zorgen we ervoor dat het aangenaam is om hier in de buurt te komen wandelen of te spelen”, zegt Franky. “Geef toe,” pikt Sylvie in,” niemand wandelt graag waar het vuil is.” “Het is jammer dat het nog altijd nodig is, maar gelukkig krijgen we in Sijsele intussen al veel complimentjes”, glimlacht Franky. “Dat we het Mooimaken bovendien in groep kunnen doen, maakt het alleen nog leuker.”

“Onze mensen zijn al goed gekend hier in het dorp”, zegt Manon nog. “Altijd gewapend met hun fluohesje en hun grijpstok, zo val je natuurlijk wel op.” Naast het Mooimaken biedt Oranje vzw ook nog andere creatieve en waardevolle ateliers aan. Zelfgemaakte productjes verkopen ze in hun Boetiek Uniek. Meer info: www.oranje.be.

Help mee aan de zomerchallenge De Properste Provincie. Registreer je via https://mooimakers.be/actiekaart#kw. Vergeet niet de checkbox van KW aan te vinken. De eerste 500 krijgen een duoticket voor Bellewaerde Aquapark.