Opvolgers Sea King verhuizen wellicht naar Oostende

© Tom Brinckman
Redactie KW

Verhuizen de NH90-helikopters, de opvolgers van de Sea King, nu naar Oostende? Niemand die het al zeker weet, maar burgemeester Marc Vanden Bussche (Open VLD) van Koksijde vermoedt dat de beslissing binnenkort zal vallen.

Dat de Sea King verdwijnt, is nu wel zeker, met de laatste vlucht zo goed als achter de rug. Maar over de toekomst van de Luchtmachtbasis Koksijde en de NH90-helikopters heerst al jaren grote onzekerheid. Duidelijk is dat de basis flink zal afslanken, maar de kans is groot dat ze ook helemaal zal worden gesloten. Koksijde is al jaren bezig met een reconversieplan voor de site en had daarover enkele weken terug nog overleg met Defensieminister Didier Reynders (MR).

“De minister legde ons een studie voor waar niemand omheen kan”, vertelt Marc Vanden Bussche. “Een verhuizing van de NH90 naar Oostende is de goedkoopste oplossing. Er zou een stuk grond van de luchthaven in concessie worden genomen. Over twee weken komt er een persconferentie waar dat vermoedelijk zal worden bekendgemaakt.”

“Eindelijk duidelijkheid”

“Wij onderzochten in ons reconversieplan twee alternatieven: één met één zonder Luchtmachtbasis”, aldus de Koksijdse burgemeester. “Zoveel verschil maakt dat niet, want het zou sowieso gaan over een beperkte basis in Koksijde. Het vliegveld voor sportvliegtuigen blijft wel bestaan. Wellicht zullen we in onze verdere plannen geen basis meer moeten voorzien.”

We hebben gevochten om de helikopters hier te houden, maar je kan niet op tegen de economische wetmatigheden“, zegt Marc Vanden Bussche berustend. “Het is goed dat er eindelijk duidelijkheid komt, zowel voor onze plannen als voor de mensen die op de basis werken. Wellicht blijven de NH90-helikopters ook maar kort in Oostende en zullen over enkele jaren worden de search and rescue-opdrachten aan de privé worden toevertrouwd.”

In Oostende nog geen nieuws

Burgemeester Bart Tommelein van Oostende weet nog niet of de NH90-helikopters inderdaad naar zijn stad komen. “Wij zijn vragende partij om ze in Oostende te hebben, maar definitieve bevestiging is er nog niet“, zegt hij. “Defensie heeft me wel gevraagd om eerstdaags rond de tafel te zitten voor informatie.”

Ook op de luchthaven van Oostende is er nog geen nieuws. “We hebben plaats voor de NH90-helikopters”, aldus woordvoerster Vanessa Flamez. “Het is een haalbare piste. Maar een formeel standpunt hebben we nog niet gehoord. We wachten op meer nieuws.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier