Opvolger van pedopriester : “De hele ochtend telefoontjes van kwade en bezorgde parochianen”

Redactie KW

De parochies van Heuvelland maken deel uit van het dekenaat Poperinge. Deken Jos Gheysens viel uit de lucht toen hij vanmorgen het nieuws van het ontslag van de pastoor vernam op de radio.

“Ik wist alleen dat men in januari zijn ontslag gevraagd had, maar wat de precies aanleiding was, wist ik niet. We zijn natuurlijk heel verwonderd en het is met grote pijn dat we dit moeten ondergaan. Dit is de zoveelste klap voor de kerk. Blijkbaar blijft het ons maar achtervolgen. Vanmorgen had ik nog een mis om 9 uur, maar toen wist ik nog van niets. Pas achteraf had ik het op de radio gehoord. Veel meer kan ik daar nu niet over zeggen. Het is het bisdom die daar verder over moet communiceren.”

“Zulke onthullingen doen afbraak aan het vertrouwen in de kerk en telkens als er zulke feiten in de media komen, moeten we weer van 0 herbeginnen”

Pastoor Igor de Bliquy, die eind januari aangesteld werd als de vervanger van de ontslagen pastoor in Heuvelland, was wel op de hoogte. “Toen ik in december bij het bisdom werd geroepen om deze nieuwe taak op mij te nemen, hebben ze me dan gezegd dat het geen normale overgang was en kort uitleg gegeven over de reden van het ontslag. Vandaar dat het ook allemaal zo spoedig is moeten verlopen. Ik had me daarover ook al verwonderd toen ik zo plots naar het bisdom werd geroepen. Er moest iets niet helemaal juist zijn. En het bleek inderdaad zo te zijn.”

Meer details over de beschuldigingen ten opzichte van de pastoor kreeg Igor de Bliquy evenwel niet op het bisdom. “Toen ik gisteren voor het eerst gecontacteerd werd door een reporter en die mij zei wat de concrete feiten waren, dan was dat nieuws voor mij. Maar dat is de realiteit die we nu moeten ondergaan.”

Bittere pil om te slikken

De aantijgingen zijn dan ook een bittere pil om te slikken. “Dat maakt het uiteraard heel moeilijk voor een kerkmens, want ik ben niet alleen pastoor maar ook vrijwilliger. Ook de vrijwilligers die zich dag in dag uit inzetten voor de kerk worden daar nu mee geconfronteerd en is natuurlijk voor niemand aangenaam.”

Het maakt ook de moeilijke taak die Igor de Bliquy in januari op zich nam er niet gemakkelijk. Hij moest tien parochies bedienen. Te veel, want vrijwel meteen besliste hij samen met het bisdom om in vier van de tien parochies geen eucharistievieringen meer te houden, tot ongenoegen van heel wat parochianen in de betrokken parochies. Nu komt het nieuws van zijn ontslagen voorganger daar nog eens bij. “Het maakt mijn taak als nieuwe priester er natuurlijk niet gemakkelijker op. Zulke onthullingen doen afbraak aan het vertrouwen in de kerk en telkens als er zulke feiten in de media komen, moeten we weer van 0 herbeginnen. Al het harde werk die we al gedaan hebben is hiermee verloren gegaan.”

Het nieuws is nog maar pas bekend, maar de telefoon van de jonge pastoor staat al heel de ochtend roodgloeiend. “Al heel de ochtend kreeg ik telefoontjes van kwade en bezorgde parochianen. Ik heb nog niets kunnen doen van de voorbereidingswerken voor het weekend dat ik gepland had. Ik vermoed dat het nog voor de rest van de dag en heel het weekend zal zijn. Het gaat vooral om mensen die kwaad zijn of die een dienst gepland hadden met de betrokken pastoor en nu willen veranderen.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier