Opvoeringen ‘Metje Pit’ van Kaproenken opnieuw afgelast: “De vrees voor besmetting zit er in bij de acteurs”

Auteur Paul Willaert wil geen risico's nemen en stelt de opvoeringen uit. (foto LIN)
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Toneelliefhebbers in Oudenburg telden af naar december want dan zou Kaproenken uitpakken met ‘Metje Pit’. Helaas gooit corona een tweede keer roet in het eten. Om te zien wat de acteurs op de planken zetten, is het wachten tot april.

De toneelvereniging Kaproenken is al enkele maanden volop aan de voorbereiding bezig van haar 49ste opvoering, Metje Pit. “Ik heb aan de spelers dinsdagavond voor de repetitie gevraagd of ze het nog zagen zitten, gezien de stijgende coronacijfers. De vrees om besmet te worden, zit er toch in, dus heb ik besloten om de opvoeringen te annuleren”, zegt Paul Willaert, auteur van het nieuwe stuk.

“Met 32 spelers is het moeilijk om er de discipline in te houden: afstand houden in de ruimte achter de scène, meteen mondmasker opzetten. Met zo’n grote bezetting is elke rol belangrijk; Er moet maar één iemand besmet geraken en het stuk valt in duigen”, weet Paul. “Ook het feit dat we geen cafetaria mogen houden en de gezellige babbel aan de toog na de vertoning niet kan, zou er voor zorgen dat de sfeer er niet als anders zou inzitten. Iedereen kijkt er naar uit om vrij en blij te kunnen spelen in april.”

“We hopen dan ook dat tegen de lente iedereen de derde prik gekregen heeft en er kan genoten worden zoals vroeger. We zouden dus half maart weer repeteren, even alle rollen opfrissen om dan begin april de toeschouwers te vermaken met Metje Pit”, besluit Paul Willaert

We hopen dat tegen de lente iedereen de derde prik gekregen heeft

Metje Pit situeert zich in de jaren zeventig van de vorige eeuw toen de burgemeester, de pastoor en de notaris het in een dorp nog volop voor het zeggen hadden en de champetter hun loopjongen was. De weduwe Liza Vindevogel – beter bekend als Metje Pit – woonde met haar gehandicapte zoon in het ‘melkkot’ aan de rand van de Roksemput, volkse naam voor het domein De Hoge Dijken op de grens van Ettelgem, Roksem en Zerkegem. Voeg er nog een lepe koster, een frivole huisvrouw, Kamiel de vermeende ideale schoonzoon met zijn sluwe vrouw Katrien aan toe en je hebt de smaakmakers voor een portie volkstoneel met 22 bewoners rondom de put van Roksem. Een achtkoppig dameskoor zal niet alleen het stuk muzikaal opluisteren, maar ook mee acteren in een picknickscene met natuurgids meester Jacques.

Lokale insteek

Met Metje Pit is auteur Paul Willaert niet aan zijn proefstuk toe. Hij stichtte het toneelgezelschap in 1976, samen met wijlen Jacques Devriendt. Paul was ook jarenlang voorzitter tot hij de fakkel doorgaf aan Vincent Duflou. Paul leidde de vereniging niet alleen in goede banen, maar acteerde ook in vele opvoeringen en regisseerde er enkele. “In het verleden schreef ik ook Het lyck van de Piete, De Ramkapel en Papillon en nam ook de regie voor mijn rekening. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar een volks verhaal met lokale insteek”, vertelt de auteur.

Metje Pit wordt geregisseerd door Onno van Gelder jr. De aangekochte tickets blijven geldig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier