Opvallende actie van sommelier Barin (27): champagne moet haar Afghaanse familie helpen

Sommelier Barin Dinzad verkoopt champagne ten voordele van haar familie in Afghanistan. © JOKE COUVREUR
Arjan Desante
Arjan Desante Medewerker KW

Het contrast kan haast niet groter: in haar thuisland Afghanistan dreigen meisjes en vrouwen al hun vrijheden te verliezen, in België werkt Barin Dinzad (27) als … sommelier. Ondenkbaar in een land waar alcohol streng verboden is. De Roeselaarse wil nu champagne verkopen om haar familie in Afghanistan financieel te steunen. “Ze zouden het liefst allemaal vluchten, maar dat is gewoon onbetaalbaar.”

Na jarenlange afwezigheid heeft de taliban de macht weer gegrepen in Afghanistan. Veel Afghanen wachten vol angst af hoe strikt het schrikbewind van weleer zal toegepast worden. Vooral voor vrouwen ziet het er benard uit. In de vorige regeerperiode van de taliban was een boerka verplicht, mochten vrouwen niet werken en slechts beperkt naar school gaan.

De beelden die ons bereiken vanuit Afghanistan – onder meer van burgers die zich vastklampen aan de vleugels van vliegtuigen – zijn hard om te zien. Des te meer als je eigen familie in gevaar is. Barin Dinzad vluchtte in 2002 zelf weg uit Afghanistan, samen met haar ouders en vijf broers en zussen. Tegenwoordig wonen ze allemaal in de regio rond Roeselare. Barin schopte het in België zelfs tot sommelier, wat compleet ondenkbaar zou zijn in haar thuisland. “In mijn geboorteland krijg je hier zweepslagen voor”, vertelde ze eerder dit jaar in onze krant. Al lijken de vrijheidsbeperkingen nu veel verder te gaan dan enkel een verbod op alcohol.

Heel angstig

“Wij hebben het geluk gehad dat we hier veilig geraakten en een nieuw leven konden opbouwen, ook al verliep dat niet altijd van een leien dakje”, vertelt Barin. “Wat mijn familie nu meemaakt in ons geboorteland is echt schrijnend. Zo wonen mijn oom en tante in Kaboel met hun vier zonen. Ook een nicht van me woont samen met haar man en kindje in Kaboel. Met hen hadden mijn ouders de afgelopen week nog contact. Het spreekt voor zich dat ze heel angstig zijn! Andere familieleden wonen in kleinere dorpen, die van de buitenwereld zijn afgesloten. Van hen is er dus helemaal geen nieuws. Zij wilden trouwens allemaal wel vluchten, maar dat is helaas onbetaalbaar.”

Vanuit hun geboorteland hoorden de familieleden van Barin al angstaanjagende verhalen over de intrede van de taliban. Niet alleen de bestorming van de luchthaven kwam ter sprake, ook het dagelijkse leven blijkt nu al hevige veranderingen te ondergaan. “Op veel plaatsen zijn de scholen niet meer open en veel mensen gaan niet meer werken, uit schrik om opgepakt te worden”, schetst Barin de verhalen. “Talibanleden zouden ook zomaar elk meisje dat nog niet getrouwd is voor zichzelf kunnen opeisen. Daarnaast sluiten alle winkels, behalve voor voeding. De voedselprijzen stijgen dan weer naar ongeziene hoogtes.”

Zweepslag

Met haar online wijnshop C-page organiseert Barin een actie om haar getroffen familieleden te steunen. “Helaas kunnen we heel weinig doen voor hen, behalve wat financiële steun bieden. Dat probeer ik te doen met de verkoop van champagne, waarvan de winst integraal naar mijn familie gaat. De hele situatie doet me alvast erg terugdenken aan de tijd toen we zelf op de vlucht waren. Ondanks de onzekerheid en wanhoop van toen, zijn we nu heel dankbaar voor de kans op een gelukkig leven hier. Zelf was ik trouwens nog erg jong toen we in Afghanistan woonden en dus bleef niet alles hangen, maar sommige herinneringen zijn toch nog heel helder.”

“Zo was ik eens buiten met mijn mama, die teenslippers droeg. Plots volgde er uit het niets een harde zweepslag op haar voet. Een lid van de taliban had gezien dat haar voet niet bedekt was… Mijn ouders hadden dus zeker gelijk toen ze in dat land geen toekomst zagen voor hun kinderen. Nu ze zien dat we hier alle zes konden studeren en een goede job hebben, kan hun geluk niet op.”

Champagne kopen? Mail naar contact@c-page.be.