De muizenkaravaan werd vastgesteld toen Paul Decuypere de compost in zijn gesloten compostvat wilde keren. Bij het omwoelen met de vork kwam een Huisspitsmuis even piepen. Even later was hij getuige van een bijzonder schouwspel: in het zog van het volwassen dier volgde een lang snoer van jonge muizen, die keurig in karavaan de volwassen muis volgden. Zo schrijft Diemer Vercayie op Natuurpunt.

"Spitsmuizen die 'de polonaise dansen' is een bekend, maar zelden waargenomen fenomeen. In de Engelstalige vakliteratuur wordt dit fenomeen omschreven als 'caravanning'. Het gedrag wordt waargenomen bij sommige soorten spitsmuizen tijdens de vroege ontwikkelingsfase van de jongen. De jongen volgen hun moeder in een rij, waarbij elke jonge muis zich vastbijt in de staarttip of de staartbasis van de voorganger bijt. Een dergelijke 'karavaan' kan zich snel verplaatsen", aldus Diemer Vercayie van Natuurpunt.

Het fenomeen is zo opmerkelijk dat het wel vaker wordt opgepikt en verspreid door de media, zoals in onderstaand filmpje.

De muizenkaravaan werd vastgesteld toen Paul Decuypere de compost in zijn gesloten compostvat wilde keren. Bij het omwoelen met de vork kwam een Huisspitsmuis even piepen. Even later was hij getuige van een bijzonder schouwspel: in het zog van het volwassen dier volgde een lang snoer van jonge muizen, die keurig in karavaan de volwassen muis volgden. Zo schrijft Diemer Vercayie op Natuurpunt."Spitsmuizen die 'de polonaise dansen' is een bekend, maar zelden waargenomen fenomeen. In de Engelstalige vakliteratuur wordt dit fenomeen omschreven als 'caravanning'. Het gedrag wordt waargenomen bij sommige soorten spitsmuizen tijdens de vroege ontwikkelingsfase van de jongen. De jongen volgen hun moeder in een rij, waarbij elke jonge muis zich vastbijt in de staarttip of de staartbasis van de voorganger bijt. Een dergelijke 'karavaan' kan zich snel verplaatsen", aldus Diemer Vercayie van Natuurpunt.Het fenomeen is zo opmerkelijk dat het wel vaker wordt opgepikt en verspreid door de media, zoals in onderstaand filmpje.