Opvallend: fractieleider van Vlaams Belang zakt wel af naar Kortrijks station

© Facebook Wouter Vermeersch
Annelies Nollet

De niet-aangevraagde betoging waartoe Vlaams nationalisten gisteren opriepen aan het station van Kortrijk, viel in het water. Een grote politiemacht controleerde elke toegangsweg tot de stad, betogers werden huiswaarts gestuurd of opgepakt. Opvallend, Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) en twee collega’s waren wel aanwezig aan het station.

Via verschillende Whatsappgroepen werd al sinds woensdag opgeroepen om zondagavond te komen betogen in het centrum van Kortrijk. Aanleiding was een video, gedeeld op sociale media door Vlaams Belang, waarin een tiener van de trap gegooid wordt door een jongere met allochtone roots.

Acht betogers opgepakt

Omdat de manifestatie niet aangevraagd was en samenscholingen met vier personen sowieso verboden zijn onder de coronamaatregelen, controleerde de politie streng. Iedereen die gisteren de stad binnen wilde, werd aangehouden door een in Kortrijk ongeziene politiemacht. Wie niet kon bewijzen dat hij of zij in de stad moest zijn, werd huiswaarts gestuurd. De meeste betogers vertrokken weer. Maar acht mensen werden toch even bestuurlijk opgepakt.

Vlaams Belang had vooraf gezegd niet op te roepen tot betogen. “Zonder corona hadden we al lang een actie opgezet. Maar Vlaams Belang kiest er, in de coronatijden, voor om zelf geen acties te organiseren. Dat hebben we in Puurs ook niet gedaan”, klonk het donderdag nog.

Niet over inhoud

“De discussie zou gaan over het al dan niet toelaten van de actie en niet over de inhoud, namelijk het toegenomen geweld en de straffeloosheid. De aandacht zou worden afgeleid van die belangrijke boodschap. Het staat andere organisaties natuurlijk vrij om iets te organiseren. Vlaams Belang zal in coronatijden echter niet mobiliseren. We sluiten natuurlijk niet uit dat individuele Vlaams Belangers aanwezig zijn.”

Toch daagden Vermeersch en een tweetal collega’s gisteren op aan het station. De fractieleider werd in de vooravond zelf gecontroleerd toen hij de stad wilde binnen rijden met zijn vrouw en kinderen in de wagen. Iets wat hij zelf onaanvaardbaar vindt. “Een ongezien en brutaal machtsvertoon om uiteindelijk de vrije meningsuiting in te perken”, laat hij weten.

Uitstel, geen afstel

“Zelf ben ik afgezakt naar het station om de actie en het politieoptreden te volgen”, verklaart hij zijn verschijning aan het station. “Omwille van corona organiseert onze partij zelf geen actie. Het gaat om uitstel, maar géén afstel. Zodra de omstandigheden het toelaten komen we op straat. We zullen niet rusten tot het geweld stopt en blijven spreken waar álle andere partijen zwijgen!”

De foto van Vermeersch en zijn twee collega’s kon op veel bijval rekenen op sociale media. Verschillende betogers laten er weten dat ze huiswaarts werden gestuurd. Andere tonen trots de stempel op hun hand, waaruit blijkt dat ze opgepakt werden.

Burgemeester Ruth Vandenberghe is op de hoogte van de actie, maar weigert commentaar.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.