Opstand in strandcabineland: eigenaars boos op Brugs stadsbestuur

Enkele strandcabines in Zeebrugge met aan de voorzijde de ‘terrassen’ die moeten worden opgeborgen. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Tegen volgende zomer moeten de 440 eigenaars van strandcabines hun terras verwijderen. Die controversiële maatregel van de stad Brugge zorgt voor ongenoegen. Enkele cabinehouders willen een protestbrief schrijven om het college op betere gedachten te brengen.

“Het zomerseizoen 2021 zit er bijna op. We zijn gestart met de voorbereiding van het zomerseizoen 2022. In functie van deze voorbereiding, brachten we de toestand van alle strandcabines van 2021 in kaart. Als u uw strandcabine in 2022 opnieuw wil opbouwen, verwacht Stad Brugge dat u deze aanpassingen, aangegeven in het huidig reglement, uitvoert: terras inklappen of wegnemen indien u niet aanwezig bent aan uw strandcabine. Neem contact op met de dienst Vrije tijd als u beslist deze verfraaiingswerken niet meer uit te voeren of om uw strandcabine te verkopen/elimineren.”

Die e-mail kregen de 440 eigenaars van een cabine op het strand van Zeebrugge – hoofdzakelijk Bruggelingen – recent in de bus. De boodschap zorgt voor wrevel en kritische opmerkingen op de Facebook-community van cabinehouders. Enkelen willen actie ondernemen, in de hoop dat de Stad die maatregel intrekt.

Leen Rombaut, medewerkster ‘cluster Klant’, die bij de Stad de contactpersoon is voor de cabinehouders, zegt: “Schiet niet op de boodschapper! Ik kreeg de opdracht om die mail te versturen. Er komen veel negatieve reacties binnen, ik zal ze bundelen en doorgeven aan het college. Zo liet een 80-jarige hartpatiënt weten dat hij de kracht niet meer heeft om zijn terras in te klappen. Alles wordt genoteerd.”

Schade na egaliseren

De maatregel is ingegeven door het feit dat er veel schadeklachten waren, na het effenen van het zand tussen de rijen cabines. Na jaren inertie heeft de dienst Openbaar Domein de voorbije zomer meerdere keren het zand geëgaliseerd, tot vreugde van de cabinehouders. Blijkbaar zijn bulldozers te dicht bij de cabines gereden en hebben ze enkele terrassen geraakt. Die zijn in sommige rijen wat schots en scheef, de ene steekt al meer uit dan de andere. Het feit dat jonge kinderen zich geblesseerd hebben aan enkele splinters in oudere terrassen zou ook meegespeeld hebben.

Leden van de Facebook-groep wijzen erop dat de terrassen voor een betere stabiliteit zorgen en verhinderen dat er nog meer zand wegwaait van onder de cabines. Opstapjes hangen vaak vast aan de cabine: moeten die afgezaagd worden? Eist de stad Brugge dat de eigenaars hun cabine, een dure investering, verminken?

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem valt uit de lucht: “Met mij is niet overlegd. Ideaal is een terras dat makkelijk kan weggenomen worden.” Toerismeschepen Philip Pierins stelt: “We willen eerst het seizoen evalueren. Er is nog niks beslist. Voor de opkuis van het strand zijn opklapbare terrassen best. Als we hiertoe overgaan, kom er een overgangsperiode. We zullen eerst luisteren naar de cabinehouders.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier