Opschriften aan ‘Haig House’ verdwijnen, muurschilderij uit interbellum aan restauratie toe

Op de Facebookpagina ‘je zie van Ieper ao je…’ postte Stefaan Blanckaert dat hij het jammer vindt dat de opschriften van de muurschilderij voor ‘Haig House’ langs de Poperingseweg aan het verdwijnen zijn. Het schilderij zou inderdaad een likje verf kunnen gebruiken.

Het schilderij zou inderdaad een likje verf kunnen gebruiken. © Stefaan Blanckaert/Facebook

De muurschilderij werd in het interbellum aangebracht op de zijgevel van de woning met huisnummer 65 langs de Poperingseweg in Ieper. Volgens onroerend erfgoed werd het werk aangebracht voor de Tweede Wereldoorlog en bestaat het uit een advertentie van de Britse oud-strijdersvereniging ‘British Legion’ voor ‘Haig House’, een onthaalplaats voor Britse Pelgrims die het front rond Ieper bezoeken.

De keuze van het aanbrengen van het schilderij op die plaats komt omdat veel pelgrims via die weg Ieper binnenkwamen. De muurschilderij kwam boven water bij werkzaamheden aan de woningen. In 2013 liet Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois de muuradvertentie beschermen. De muurschilderij zou echter dringend (opnieuw) een likje verf kunnen gebruiken.

(CMW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.