Oproep Stad Damme: “Gooi geen takken en stenen op Damse Vaart”

Een dichtgevroren Damse Vaart. Nu nog op een archiefbeeld, straks weer realiteit?© Davy Coghe
Een dichtgevroren Damse Vaart. Nu nog op een archiefbeeld, straks weer realiteit?© Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Mogen we straks voor het eerst sinds 2009 weer schaatsen op de Damse Vaart? Als het zo verder blijft vriezen, is de kans reëel. Het Damse stadsbestuur roept alvast op om geen takken en stenen op het eerste ijslaagje te gooien.

Schaatsen op de Damse Vaart, het lijkt iets uit een ver verleden. Het is geleden van de strenge winterdagen van 2009 dat dit nog eens mogelijk was. Wetenschappers en weervoorspellers allerhande lieten al verstaan dat het er door de opwarming van de aarde wellicht nooit meer van zou komen…Maar nu Koning Winter écht wel in het land is en de voorspellingen aangeven dat die er nog een tijdje zal blijven, mogen we misschien toch weer van schaatsplezier beginnen dromen. Er wordt de komende dagen nachtvorst tot meer dan -10°C voorspeld en ook overdag blijft het ijzig koud, tot zeker – 5 graden.

12 centimeter dik

Naar alle verwachting zal dinsdag na een stevige vriesnacht er al een eerste laagje ijs op het water moeten liggen, maar dat zal natuurlijk nog bijlange niet genoeg zijn om het ijs te mogen betreden. Daarvoor moet het ijs op de Damse Vaart al sinds jaar en dag een dikte hebben van minstens 12 centimeter; dik genoeg om er een vrachtwagen op te zetten. Ingewijden leren ons dat het uitblijven van meer sneeuw de volgende dagen een goede zaak is voor het verder dichtvriezen van de vaart. Sneeuw heeft immers een isolerende werking waardoor het ijs niet verder aandikt.

Wakken

Bij het stadsbestuur van Damme – het overgrote deel van de Damse Vaart loopt door grondgebied Damme – beginnen ze zich al voorzichtig voor te bereiden, ook al zijn er nog heel wat onbekenden. Het stadsbestuur zal alvast vanaf dinsdag, als naar verwachting er een laagje ijs ligt, de burgers oproepen om geen stokken, stenen of andere voorwerpen op de ijslaag te gooien. “ Stokken en stenen op het ijs zorgen voor ‘wakken’, zachte plekken in het ijs. Op die manier kan het niet mooie gelijkmatig dichtvriezen”, klinkt het bij het stadsbestuur.

Overleg

Stad Damme overweegt ook om een minder diepe waterplas in het natuurdomein de stadswallen, dat beheerd wordt door Natuurpunt, open te stellen om te schaatsen. Op die plas zou het sneller mogelijk kunnen zijn om te schaatsen, gezien het minder diep is. Daar was enkele jaren terug ook al sprake van, maar het ijs werd nooit effectief dik genoeg om met die plannen te kunnen verder gaan. “In de loop van de week plegen we overleg over hoe we een en ander verder aanpakken. Ook wat betreft de impact van de coronamaatregelen hieromtrent moet er nog afgestemd worden met de hogere overheden”, klinkt het bij Stad Damme. (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier