Oproep mist effect niet: CRPS-patiënte Fiene overstelpt met kaartjes

Fiene Verstraete put moed uit de vele kaartjes die ze in het Zeepreventorium ontvangt. © GF
Philippe Verhaest

Vorige week riepen de ouders van Fiene Verstraete, die aan de chronische aandoening CRPS lijdt, op om hun dochter zoveel mogelijk kaartjes met steunbetuigingen te sturen. Dat miste zijn effect niet.

De 16 jaar oude Fiene Verstraete revalideert momenteel voor minstens zes maanden in het Zeepreventorium in De Haan, waar ze een moedige strijd levert tegen het Complex Regionaal Pijn Syndroom, kortweg CRPS. De jonge vrouw voelt een constante pijn in haar linkerbeen en -voet die te vergelijken is met een bevalling zonder ook maar enige vorm van verdoving. “Maar dan wel constant”, aldus haar mama Sophie. “Daarom wilden we iedereen oproepen om onze dochter een kaartje te bezorgen. Daar put ze moed uit.”

Die vraag viel allesbehalve in dovemansoren, want sinds de oproep in onze krant van vrijdag 4 oktober stromen de kaartjes toe. “Het is overweldigend hoeveel mensen met Fiene meeleven”, glundert Sophie. “Niet enkel uit onze eigen omgeving, onze dochter kreeg ook al kaartjes vanuit Nederland en zelfs de Verenigde Staten. Voor Fiene betekent elk kaartje een wereld van verschil. Zelf kunnen we ze niet bezoeken, maar ze toont en leest elk kaartje aan ons voor via FaceTime.”

Hét gespreksonderwerp

In het kapsalon van mama Sofie in Ingelmunster is de oproep al de hele week hét gespreksonderwerp. “Dat doet ons goed. Al mijn klanten beloven een kaartje te sturen en doen dat ook effectief. Heel veel mensen hebben blijkbaar een gouden hart. Daar zijn we dankbaar om.”

Fiene en haar ouders zijn ook tevreden dat de oproep de aandoening CRPS in de kijker zet. “Dat is meer dan nodig, want nog al te veel mensen hebben er nooit over gehoord. Daar moet verandering in komen, want CRPS zet het leven van de patiënt en zijn of haar omgeving volledig op zijn kop. Fiene blijft in elk geval vechten. We blijven hopen dat Fiene uiteindelijk een normaal leven zal kunnen leiden.”

Wie nog een kaartje wil sturen, kan dat doen naar ‘Zeepreventorium, tav Fiene Verstraete, Koninklijke Baan 5, 8420 De Haan’.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.