Oproep loont: tsunami aan acties voor Fiene (16) om prothese te bekostigen

Fiene Verstraete, Sophie Rosseel en Piet Verstraete. © Joke Couvreur
Philippe Verhaest

De noodkreet van Fiene Verstraete in onze krant is allesbehalve in dovemansoren gevallen. Het 16 jaar jonge meisje en haar gezin wil minstens 30.000 euro bij elkaar krijgen om de amputatie van Fienes linkerbeen en goeie prothese te bekostigen. Ondertussen zijn er tal van acties op poten gezet en wordt er op 15 augustus zelfs een benefietmarkt georganiseerd. “Die tsunami aan steun doet ons véél deugd”, zegt mama Sophie.

De noodkreet van Fiene Verstraete in onze krant is allesbehalve in dovemansoren gevallen. Het 16 jaar jonge meisje en haar gezin wil minstens 30.000 euro bij elkaar krijgen om de amputatie van Fienes linkerbeen en goeie prothese te bekostigen. Ondertussen zijn er tal van acties op poten gezet en wordt er op 15 augustus zelfs een benefietmarkt georganiseerd. “Die tsunami aan steun doet ons véél deugd”, zegt mama Sophie.

Het verhaal van de Ingelmunsterse Fiene Verstraete (16) gaat door merg en been. Zes jaar geleden verstuikte ze haar enkel tijdens de balletles en sindsdien kampt het meisje met een constante pijn in haar linkerbeen. De schuldige: een te nauw aansluitend gips dat haar met het Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) opzadelde. De voorbije jaren werd letterlijk elke mogelijke behandeling aangewend om de pijn te verlichten, maar niets bracht soelaas. De pijn is zelfs zo hevig dat Fiene geen zuchtje wind of een licht laken op haar been kan verdragen. “Op de McGill Pain Index staat CRPS gelijkgesteld met een bevalling zonder verdoving. Maar dan wel constant… Dat wens je niemand toe”, zei ze daarover in onze krant.

De initiatieven zijn zó talrijk dat we ze amper nog kunnen bijhouden – Mama Sophie Rosseel

De enige optie om Fiene een min of meer normaal leven te bezorgen, is een amputatie. “Een drastische beslissing, maar een andere optie is er niet. Mijn levenskwaliteit moet omhoog. Ik denk hier al een jaar heel goed over en weet perfect wat de gevolgen zijn. Het klinkt misschien raar, maar ik kijk erg uit naar de dag dat de amputatie uitgevoerd zal worden. Dan zal mijn nieuwe leven starten. Een leven zonder CRPS. Daar ben ik na zes lange jaren aan toe, maar volledig pijnvrij zal ik nooit meer zijn.”

Vlindertjes uit Duitsland

Vooraleer de amputatie kan uitgevoerd worden, moet Fiene nog een resem onderzoeken ondergaan. “Enkele daarvan vonden deze week plaats”, pikt mama Sophie Rosseel in. “Een concrete datum hebben we dus nog niet en veel hangt ook af of Fienes been tot net onder of boven de knie wordt geamputeerd, want een bionische prothese met kniegewricht kan tot 90.000 euro kosten. CRPS is wel erkend door het Riziv, maar we weten nu al dat we het niet het volledige bedrag terugbetaald zullen krijgen.”

Het gezin hoopt minstens 30.000 euro bij elkaar te krijgen en wilde daar aanvankelijk zelfgehaakte vlindertjes voor verkopen, maar na een oproep in deze krant kreeg het gezin vanuit alle hoeken steun en hulp. “Ons plan was om 1.000 vlindertjes te haken en die aan 5 euro per stuk te verkopen, maar we hebben er nu al zo’n 2.000 toegestuurd gekregen. Zelfs vanuit Nederland en Duitsland. Hartverwarmend is het. Deze hele tsunami aan steun doet ons verschrikkelijk veel deugd.”

Tijdens de benefietmarkt moet duidelijk worden dat Fiene niet alleen staat in haar strijd – co-organisator Mieke Vandevelde

Maar daar stopt het niet bij: in tientallen winkels in Ingelmunster en omgeving prijken ondertussen spaarpotjes om Fiene een financieel duwtje in de rug te geven en de hulpacties zijn amper nog bij te houden. “Een buurvrouw verkoopt zelfgemaakte speculoospasta, een andere vriendin maakt dan weer geurige lavendelzakjes, familieleden hebben dan weer zelfversierde bloempotjes te koop, een Izegems gezondheidscentrum verkoopt dan weer smoothies voor Fiene en enkele vrienden van onze dochter zijn van plan om wenskaarten te ontwerpen en te verkopen voor Fiene. De initiatieven zijn zó talrijk dat we ze amper nog kunnen bijhouden. En de opbrengst gaat telkens volledig naar Fiene.”

Ook voor Fiene zelf is de golf van medeleven een enorme opsteker, klinkt het. “Onze dochter haalt hier erg veel steun en motivatie uit. En ons doel blijft hetzelfde: de operatie hopelijk nog dit jaar laten uitvoeren.”

Benefietmarkt

De meest opvallende actie komt van Mieke Vandevelde en Cindy Provyn, twee buurvrouwen van het gezin. Zij slaan de handen in elkaar en willen op zaterdag 15 augustus vanaf 9 uur een benefietmarkt voor Fiene organiseren. “In open lucht en volledig volgens de geldende coronamaatregelen”, benadrukt Mieke. “Ons plan is om die dag alle acties voor Fiene samen te brengen op het Sint-Amandsplein, pal aan de achterdeur van Fiene. Alle nodige aanvragen zijn ingediend en het gemeentebestuur staat achter onze plannen.”

Cindy Provyn (links) en Mieke Vandevelde smullen van de Crispy Burger, waarvan de opbrengst integraal naar Fiene Verstraete gaat. Op zaterdag 15 augustus organiseren de twee dames een benefietmarkt voor het meisje.
Cindy Provyn (links) en Mieke Vandevelde smullen van de Crispy Burger, waarvan de opbrengst integraal naar Fiene Verstraete gaat. Op zaterdag 15 augustus organiseren de twee dames een benefietmarkt voor het meisje.© Frank Meurisse

“Die dag moet duidelijk worden dat Fiene zeker niet alleen staat in haar strijd”, aldus Mieke, die ook zelf een actie op poten heeft gezet. Met haar man runt ze de foodtruck Yammie Food en de voorbije weken verkochten ze een door Fiene bedachte hamburger: de Crispy Burger. “We hebben er al een honderdtal aan 6 euro per stuk verkocht en dat bedrag zullen we integraal aan Fiene schenken. En tijdens de benefiet zullen we louter Fienes creatie aan de man brengen. Alles om dat prachtige meisje een beter leven te schenken.”

Wie op de benefietmarkt een standje wil hebben, kan Mieke bereiken op 0494 03 90 62. Alle info op de Facebookpagina Steunacties tvv Fiene. Spontane giften zijn welkom op het rekeningnummer BE56 7555 3628 7488.