Oproep Kringloopcentrum: hou uw oud textiel nog even in uw kot!

Zo stond de textielcontainer in Heule-Watermolen er donderdag bij... © Ivan De Vlaminck
Redactie KW

Ook het Kringloopcentrum Zuid-West-Vlaanderen ondervindt de gevolgen van de coronacrisis.

Zo is er momenteel een probleem van overvolle textielcontainers. “We roepen de mensen inderdaad op om herbruikbaar gerief nog even bij te houden en dat geldt zeker voor de textielcontainers die overvol dreigen te geraken,” zegt directeur Bart Vandenbussche. “want wij kunnen niet eindeloos blijven stockeren.”

Het samenvallen van de coronacrisis met de paas- of lenteschoonmaak zorgt er natuurljk voor dat velen net nu allerlei oude spullen kwijt willen. Gelukkig zijn de containerparken weer open maar voor herbruikbaar materiaal kun je momenteel niet op de gewone manier bij het Kringloopcentrum terecht. Het centrum – waarvan de ateliers zich in de Warande (uiteraard niet het speelplein maar de gelijknamige straat) in Heule bevinden – kan tegenwoordig ook zelf het binnengebrachte materiaal niet verwerken of verkopen. De Kringloopwinkels zijn momenteel uiteraard dicht.

Vrijdagmorgen kwamen mensen van de Kringloopwinkels de container netjes leegmaken.
Vrijdagmorgen kwamen mensen van de Kringloopwinkels de container netjes leegmaken.© Noël Maes

Een apart onderdeel vormen de textielcontainers die je her en der in de regio vindt. Het zijn er meer dan honderd met daarnaast nog een vijftigtal op de containerparken. De jongste dagen werd vastsgesteld dat er meer en meer oude kleding naar de containers gebracht wordt. En als de bakken vol zitten, schrikken heel wat mensen er niet voor terug om het textiel naast de bakken te deponeren.

Zo was er een wel schrijnende toestand bij de container bij de parking aan de Heulebeek in Heule-Watermolen… Dit werd op Facebook aangeklaagd. Toen bleek zelfs dat alles oorspronkelijk ‘netjes’ in zakken naast de container geplaatst werd, maar dat er mensen in die zakken waren komen snuisteren en zo de troep hadden achtergelaten. Getuigen hadden het zelfs gezien maar hadden betrokkenen er niet durven op aanspreken. Ze zegden ook dat het geen zigeuners waren – zoals sommigen al meteen op Facebook beweerden – maar een ‘gewoon’ koppel met een trolley.”

Textielcontainers worden wel leeggemaakt

Directeur Bart Vandenbussche benadrukt dat het gaat om een ‘oproep’ om nu even geen textiel te deponeren, geen officieel verbod: “Wij kunnen ook niet eindeloos blijven stockeren. Maar voor alle duidelijkheid: we blijven de containers leegmaken. Naargelang van het gebruik gebeurt dat op sommige plaatsen één keer per week, op andere twee of drie keer. Wij sturen momenteel wel bij en proberen waar nodig meer ophalingen te doen. Mogelijk gaan we hier of daar een tweede of derde container bijplaatsen.”

“We hebben er al aan gedacht om te gaan werken met peters of meters“, zegt Bart Vandenbussche. “Die kunnen dan signaleren als containers te vol raken. Maar nu mag iedereen dat gerust doen, liefst per mail naar textiel@dekringloopwinkel.be“.

Men opteert er momenteel niet voor om een bericht op de containers te afficheren met de vraag om nu geen textiel te deponeren. “Dat heeft nu niet veel zin”, zegt de directeur. “De mensen komen daar toe en willen het toch kwijt. Er is wel een vermelding dat men geen zakken op de grond mag plaatsen, maar ook dat verzoek slaat men in de wind… Zoals we ook allerlei niet-textiel in de bakken vinden. Tot gras toe…”

Op de containers staat de slogan ‘Uw oud gerief verdient een nieuw lief’. Die luidt nu even: ‘Uw oud gerief verdient later een nieuw lief’ of ‘Houd uw oud textiel nog even in uw kot’!

(NOM)

Alle textielcontainers zijn intussen door de kringloopwinkel leeggemaakt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten