Oppositiepartij Team+ hekelt uitblijven van horecaplan in Spiere-Helkijn

© JS
Redactie KW

In Spiere-Helkijn is het nog altijd wachten op een goed geformuleerd horecaplan. Oppositiepartij Team+, die in de zomermaanden geen gemeenteraad meer heeft om op tafel te kloppen, luidt de alarmbel. “Steun tijdens kermisweekends is de veiligste en financieel beste oplossing.”

De coronaquarantaine zette de horeca in ons land onder zware financiële druk. Naast de federale compensatiemaatregelen deden ook veel gemeenten hun duit in het zakje. In Spiere-Helkijn bleven acties evenwel uit. In juni schoof de gemeente een beslissing zelfs opnieuw op de lange baan. Een inefficiënte uitkomst en budgetperikelen strooiden roet in het eten, luidde het toen. Aan concrete plannen nochtans geen gebrek. Zo liep ook oppositielid Vincent Devos (Team+) tegen een muur aan met zijn idee.

“En dat was niet echt terecht”, vertelt Devos. “Op de gemeenteraad van april diende Team+ een ondersteuningsplan in voor lokale handelaars. Dat werd toen als ‘overhaast’ beschreven, maar dat klopt niet. De horeca in Spiere-Helkijn deemstert stilaan weg. De jongste maanden verdwenen opnieuw twee horecazaken in de gemeente. We moeten handelen.”

Verenigingen

Devos’ voorstel richt zich op verenigingen, sportclubs en de sociaal zwakkeren in de gemeente. “Eerst en vooral moeten sportclubs en de lokale verenigingen, die essentieel zijn voor onze horeca, een duwtje in de rug krijgen. Dat zouden we doen door het lidgeld van volgend ‘seizoen’ te halveren. Daarvoor kunnen we ons wenden tot de Vlaamse subsidie van 36.000 euro. Een vlotte doorstart na de coronazomer, dát moet het uitgangspunt zijn.”

Devos wil ook een horecabon, die tijdens de kermisweekends in augustus gespendeerd kan worden. “Dit moet de betrokkenheid en harmonie in de gemeente ondersteunen en zuurstof in onze kermis blazen. De sociaal zwakkeren in onze gemeente krijgen met dit bonnensysteem ook extra aandacht. Hiervoor zijn ook Vlaamse subsidies voorzien. Dus het is gewoon een kwestie van doen.”

Volksfeest

Lijst Burgemeester veegde dit plan in mei van tafel en geeft de voorkeur aan een volksfeest om de horeca te steunen. Dat vindt Devos echter allesbehalve een goed idee. “Dit feest zou gefinancierd moeten worden met eigen gemeentelijke middelen. Neen: horeca-ondersteuning tijdens de kermisweekends is de veiligste en beste financiële oplossing. Dit alles wordt nu in een werkgroep besproken, waarna het schepencollege zich er over zal buigen. Hopelijk zegeviert het gezond verstand dan”, sluit Devos af.

Burgemeester Dirk Walraet (Lijst Burgemeester) reageert nuchter op de kritiek van het oppositielid. “We hebben van bij het begin gezegd dat we het ruimer zien dan ‘een horecaplan’. Ik heb onze financieel directeur, oppositievoorzitter Matthias Goos (Team+) en schepen Willy Glorieux op dinsdag de opdracht gegeven deze plannen uit te werken. Die zullen zich naast de horeca ook focussen op de kansarmoede en zwakkere lagen binnen onze bevolking.” (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier