Oppositie wil trouwplechtigheden mogelijk maken in Park De Visscherie in Oostrozebeke

Redactie KW

Als het van de oppositiefractie Inspraak.nu afhangt zou het wel eens kunnen dat het domein van de voormalige feestzaal de Visscherie in zijn oude glorie wordt hersteld en dat er zoals voorheen weer trouwpartijtjes mogelijk zijn.

Honderden Oostrozebeekse koppeltjes hebben er hun huwelijk gevierd en in het belendende park de mooiste huwelijksfoto’s gemaakt. Nu trouwen in openlucht in coronatijden weer hip is, informeerde raadslid Marleen Lefebre bij burgemeester Luc Derudder of de meerderheid haar voorstel in overweging kon nemen. Zijn antwoord was eerder afwijzend.

Raadslid Marleen Lefebre had haar argumentatie heel goed voorbereid. “Het huwelijk is voor een koppel vaak een van de mooiste dagen in hun leven en er wordt dan ook vaak zeer lang naar uitgekeken. De ooit zo populaire huwelijksfeestzaal De Visscherie en het verzorgde park van weleer vormen een romantische plek. Door corona werden heel wat huwelijken geannuleerd of werd er gezocht naar kleinschalige alternatieven. De pandemie leerde ons ook de voordelen kennen van de buitenlucht.

Met dit voorstel zal ‘trouwen in de buitenlucht’ als blijvende mogelijkheid aan de toekomstige trouwlustigen worden aangeboden. Met dit voorstel zullen koppeltjes voortaan kunnen kiezen uit twee plaatsen om het burgerlijk huwelijk te laten doorgaan: in het gemeentehuis of buiten in het Park De Visscherie. Bovendien is er aan het park voldoende parkeergelegenheid. Het is de bedoeling dat er geen extra kosten aangerekend worden bovenop het normale tarief, wanneer een koppeltje voor het park de Visscherie kiest. Het koppeltje kan wel op eigen kosten versiering aanbrengen wanneer ze dat wensen.“

Idyllisch karakter

“Het park de Visscherie is in de huidige staat nog niet ideaal als huwelijksplaats. Maar met dit voorstel geven we het gemeentebestuur ook de dwingende hint om de voorziene en gebudgetteerde heraanleg van het park zo aan te pakken dat er met het neutrale en idyllische karakter van het park als plaats waar ook huwelijken kunnen plaatsvinden, rekening gehouden wordt. Een lieflijk paviljoentje ware misschien een fijne suggestie”, besloot raadslid Marleen Lefebre.

“Zelf ben ik niet gekant tegen het principe van trouwen in openlucht.” – Burgemeester Luc Derudder

Geen accommodatie

Burgemeester Luc Derudder was niet meteen onder de indruk van het betoog van raadslid Lefebre. “Wij stemmen als meerderheid tegen het voorstel van Inspraak.nu en wel om volgende redenen. Vooreerst dient gezegd dat er voor een huwelijksceremonie niet de minste accommodatie aanwezig is. Er zijn geen toiletten, geen tafels, geen frigo, geen stoelen of rustbanken. Ook de toegankelijkheid van het park voor mensen met een beperking is voorlopig een probleem. Verder moet er ook gedacht worden aan de inzet van personeel en bovendien is de bestemming van de Visscherie parkgebied en daarin is geen inplanting van openbare nutsvoorzieningen gepland.”

“ Zelf ben ik niet gekant tegen het principe van trouwen in openlucht, een gegeven dat erbij gekomen is met de coronacrisis. We hebben trouwens al drie huwelijken voltrokken aan de achterkant van het OC Mandelroos waar we ook een mooi uitzicht hebben, maar vergeet niet dat de weersomstandigheden een belangrijke rol spelen. Bij slecht weer kan het helemaal niet”, besluit burgemeester Luc Derudder.

Raadslid Marleen Lefebre had het ten slotte over een gemiste kans.

(JC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.