Oppositie vindt mobiel podium “geldverkwisting”

Schepen Dirk Verhaeghe.© BC
Schepen Dirk Verhaeghe.© BC

De voorzitters van Open VLD, N-VA en Groen Zedelgem zijn niet te spreken over de beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen om een mobiele tribune van 80.000 euro aan te schaffen. “Dit is geldverkwisting.”

“De Vlaamse regering trok in juni 87 miljoen euro uit voor de lokale sport-, jeugd- en cultuurverenigingen die door door de coronacrisis inkomsten misliepen. Zedelgem ontving 225.782,92 euro uit dit noodfonds”, begint Maarten Haesaert, voorzitter van Open VLD. “Daarvan werd 57.000 euro verdeeld onder de verenigingen. Tijdens een overleg van het college en de fractieleiders in juni werd het voorstel om een mobiel podium aan te schaffen op tafel gelegd. N-VA en Groen trokken meteen zeer fel van leer tegen dit voorstel. De overige 88.782,92 euro zou geïnvesteerd worden in ‘gemeenschapsvormende activiteiten’. Lees: zaken die lang voor het coronatijdperk al werden voorgesteld, maar waar nooit budget voor werd gevonden in de begroting.”

Te rechtvaardigen?

N-VA, Groen en Open VLD onderzochten de meerwaarde van een mobiel podium. “Blijkt dat hiervoor tussen 2008 en 2020 zo’n 16.000 euro werd uitgegeven voor in totaal negen evenementen. Vijf keer daarvan was voor ‘Vlaanderen feest’, voor alles samen 11.500 euro. Daarvoor werden waarschijnlijk zelfs subsidies werden verkregen van de Vlaamse regering”, gaat Frauke Breekelmans van Groen voort.

“Op het schepencollege van 17 november werd beslist om een mobiel podium aan te kopen van 80.000 euro ter stimulatie van het organiseren van meer buitenactiviteiten”, vervolgt Nico Larock van N-VA. “Maar welke verenigingen zullen hiervan gebruik maken voor ‘buitenactiviteiten’? Er zullen ook heel wat verenigingen hier geen gebruik van kunnen maken. Is dit alles dan wel te rechtvaardigen? Er kon ons ook geen duidelijkheid worden gegeven of het podium al dan niet verhuurd zou worden en dus een inkomst voor de gemeente wordt en bijgevolg dus ook een uitgave voor de verenigingen. Dit kan absoluut niet de bedoeling zijn.”

Wie wacht hierop?

“Fundamenteel wordt dus een derde van het noodfonds opgesoupeerd voor een mobiel podium waar niemand echt op zit te wachten. Dit is gewoonweg geldverkwisting. Bovendien is deze besteding een onterecht gebruik van de relancemiddelen. Als dit mobiel podium wordt ingezet aan het bovenvermeld tempo, dan zal het een levensduur van 60 jaar moeten overbruggen om een zelfde rendement te halen. En dan hebben we eventuele onderhoudskosten er niet bijgerekend.”

Schepen Dirk Verhaeghe, bevoegd voor Sport, Cultuur en Jeugd, reageert: “Het voorbije jaar namen we met het gemeentebestuur meerdere maatregelen om het verenigingsleven te ondersteunen: subsidies aan verenigingen werden met de helft verhoogd, het noodfonds werd aangesproken voor directe en indirecte ondersteuning en de tarieven voor zaalverhuur werden verlaagd. Samen met extra aankopen voor de uitleendienst aan verenigingen, bracht dit de steun aan het verenigingsleven op een totaal van 400.000 euro. Het is dus incorrect om te zeggen dat het verenigingsleven in beperkte mate wordt ondersteund.”

Elk 400 euro

“Indien wij het totale bedrag hadden verdeeld, had elke vereniging 400 euro gekregen. Ik ben er van overtuigd dat een vereniging niet valt of blijft bestaan met 400 euro supplementaire subsidie.”

“De aankoop is er ook gekomen omdat er in Zedelgem nood is aan een degelijk en kwaliteitsvol podium. Momenteel worden er heel vaak podiumelementen gehuurd zonder overkapping. Dankzij een overdekt mobiel podium kunnen heel wat organisatoren van evenementen rekenen op een regenbestendig podium. Dit zal bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor eigen activiteiten van de gemeente, maar ook voor de kermis, feest en batjescomités in de gemeente, carnaval, wielerwedstrijden en optredens van Zedelgem Folk. We kregen trouwens al heel veel positieve reacties van onze verenigingen hierover.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier