Oppositie over plannen zwembad Oostende : “Altijd gepleit voor nieuw zwembad”

Het huidige zwembad wordt afgebroken en maakt plaats voor een park. © RB
Redactie KW

De twee grootste oppositiefracties hebben al gereageerd op de beslissing van het Oostendse stadsbestuur om toch een nieuw zwembad te bouwen op een andere locatie dan het huidige.

Dinsdag maakte het stadsbestuur bekend dat het afstapt van de plannen om het huidige zwembad te renoveren. In de plaats wordt op een nog te zoeken locatie een nieuwbouw geplaatst. Het huidige zwembad wordt afgebroken en vervangen door een park. Het renoveren en tegelijk openhouden van het bestaande zwembad blijkt voor onoverkomelijke financiële en technische problemen te zorgen.

Koninklijke Gaanderijen

N-VA pleit al jaren voor een nieuw zwembad op het sportpark De Schorre. De partij reageert dan ook “erg blij nu het stadsbestuur eindelijk het licht zag in het zwembaddossier”. Fractieleider Björn Anseeuw: “We zijn bijzonder tevreden dat het stadsbestuur na vier jaar eindelijk overstag is gegaan en ons voorstel zal uitvoeren. We hebben er altijd voor gepleit om een nieuw zwembad te bouwen op een andere plaats om daarna het oude bad af te breken. Zo komen we nooit zonder zwembad te staan en kunnen we op die plaats een mooie open ruimte creëren. Hierdoor kunnen ook de Koninklijke Gaanderijen en het Thermae Palacehotel hun uitstraling van weleer herwinnen.”

“Bovendien: een renovatie zou peperduur zijn en ons opzadelen met een zwembad dat niet beantwoordt aan de noden van vandaag. De grote winnaar hier is de Oostendenaar. Voor ons is het natuurlijk ook een hart onder de riem én het bewijs dat onze kritische, maar constructieve oppositie loont voor alle Oostendenaars.”

Centrale locatie

Ook Groen is blij dat er eindelijk schot komt in het dossier. “Wij stelden ons steeds neutraal op in deze discussie en stelden vertrouwen in het oordeel van de experten, maar zijn verontwaardigd over het bochtenwerk en het vele tijdverlies. Het zwembaddossier is jarenlang mismeesterd“, zegt gemeenteraadslid Natacha Waldmann. “Groen vindt een vlotte bereikbaarheid cruciaal. We pleiten voor een doordachte locatiekeuze en vinden daarom het Schorre bijvoorbeeld geen goed idee.”

“Voor Groen kon de huidige locatie best behouden blijven, maar we staan open voor alternatieven. Alleen benadrukken we dat één van de troeven van Oostende net de centrale locatie van het zwembad is. Dicht bij het centrum en dus bereikbaar voor grote groepen mensen, zoals ouderen, schoolgaande kinderen, de vele kansarme gezinnen… Ook toeristisch is een zwembad op zo’n bereikbare locatie een meerwaarde. Oostende mag deze troeven absoluut niet verliezen. Ook blijven wij vragen dat de stad werk maakt van dringende herstellingen aan het huidige zwembad, zodat veiligheid en hygiëne niet in het gedrang komen.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier