Oppositie heeft kritiek op masterplan voor kloostersite in Gits

Op de gemeenteraad van Hooglede werd het masterplan rond de kloostersite in Gits voorgesteld. Oppositiepartij Groep 21 is tevreden dat er een herbestemming van de zone komt, maar spaarde ook hun kritiek niet en sprak van een valse start van het project. Vooral de financiële onduidelijkheid rond het project roept volgens hen vragen op.

De kloostersite krijgt een nieuwe toekomst. © JT

De kloostersite in Gits krijgt een vernieuwde invulling. Zo komt er een nieuw groen openbaar park van 15.000 m² en een nieuwe centrale school in een verkeersveilige omgeving. De kloostersite is privé-eigendom van de zusters en samen met de gemeente Hooglede werken ze aan een masterplan. Behalve een nieuwe school komt er ook een nieuwe kinderopvang en een lokaal dienstencentrum met enkele woongelegenheden voor een specifieke doelgroep. De open, groene ruimte van anderhalve hectare zal de Gitsbergstraat met het Cringhene verbinden en de pastorietuin met de Lindewijk.

Kritiek oppositie

Kristof Pillaert (Groep 21) had een aantal bemerkingen bij de plannen: “Twee jaar terug werd een A-label gegeven aan het klooster. Het schepencollege van toen dat 2 jaar geleden de toekenning van dit A-label officieel bevestigde, zegt nu dat het mag worden afgebroken. Dan is er ook nog het financiële argument. De goedkeuring van het masterplan is eigenlijk een blanco cheque tekenen. Want hoe de financiële vork in de steel zit, is onduidelijk. Koopt de gemeente de gronden op? Krijgt ze ze in ruil voor wat? Wat is de inbreng van de school? We kunnen dus onmogelijk de impact weten op de meerjarenplanning.” (JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.