Oppositie en handelaars hebben kritiek op kerstverlichting

De eerste kerstboom werd al geplaatst. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Het Brugse stadsbestuur investeert in deze sombere tijden in nieuwe kerst- en sfeerverlichting en een nieuwe editie van ‘Wintergloed’ . Toch klinkt er kritiek, zowel bij de handelaars – ‘te weinig indrukwekkend’ – als bij oppositiepartij Vlaams Belang die meent dat een kostprijs van 900.000 euro voor Wintergloed nu niet te verantwoorden is.

Het zijn voor iedereen wat donkere, sombere tijden. Evenementen zijn er niet en gezellig winkelen in de stad en verpozen in een bistro of bruine kroeg is ook nog niet voor morgen. Maar het Brugse stadsbestuur wil letterlijk en figuurlijk toch wat licht in die duisternis brengen. Kerstmarkten, ijspistes en andere grote publieksevenementen zijn er niet, maar er komt tegen het einde van deze maand wel een nieuwe editie aan van ‘Wintergloed’ waarbij een wandelparcours in de stad dus sfeervol en origineel verlicht zal zijn.

Kritiek

Voor de verlichting wordt een fors bedrag van zo’n 900 000 euro uitgetrokken. En dat is dus niet naar de zin van oppositiepartij Vlaams Belang. “Uiteraard hebben wij er niets op tegen dat er gezorgd wordt voor wat sfeer en warmte en barre tijden, maar daarvoor zo’n groot bedraag uittrekken is nu toch een vreemd signaal naar de bevolking toe“, zegt VB-fractieleider Stefaan Sintobin. “Op een moment dat er in deze coronatijden een stijgende armoede en vereenzaming is in onze stad, heel wat handels- en horecazaken dreigen over kop te gaan en heel wat zorginstellingen smeken om logistieke, personeels- én financiële steun geeft het stadsbestuur bijna één miljoen euro uit aan sfeerverlichting in stad. Ik ben geen specialist in sfeerverlichting, maar ik ben er toch van overtuigd dat je ook voor een pak minder geld iets moois kunt voorzien.”

“Niet indrukwekkend”

Naast Wintergloed investeert de Stad ook in nieuwe kerstverlichting voor de winkelstraten en andere drukke straten in het stadscentrum. De nieuwe verlichting komt dus in de plaats van de bekende sterren en kaarsen die intussen al bijna veertig jaar oud zijn. Brugs Handelscentrum (BHC), de vereniging van de handelaars in de drukke centrumstraten, was al jarenlang vragende partij voor nieuwe verlichting. “In principe zijn wij wel tevreden dat er nieuwe verlichting komt, maar wat we nu zien geïnstalleerd worden in de straten stemt precies niet echt overeen met wat het stadsbestuur ons eerder, via foto’s, presenteerde tijdens een vergadering in het stadsbestuur”, zegt voorzitter Piet Vanderyse van het BHC. “Erg indrukwekkend lijkt dat toch niet. Ik betwijfel of mensen daarvoor naar Brugge zullen komen. We hadden er dus wel wat meer van verwacht. En als handelaars vragen we ons ook af of het eigenlijk wel zin heeft om verlichting in de straten te hangen als er geen enkele winkel of horecazaak open is en het ook niet de bedoeling is dat er veel mensen bij elkaar rond lopen. Voor wie of wat hangt die verlichting daar dan? Zou het niet beter is om eens fors en goed uit te pakken met animatie als alles terug open is?”

Als handelaars vragen we ons af of het wel zin heeft om verlichting in de straten te hangen als er geen enkele winkel of horecazaak open is – Piet Vanderyse

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) is het niet eens met de kritiek van zowel Vlaams Belang als de handelskring. “Iedereen was vorig jaar dolenthousiast over het lichtgebeuren, ook de oppositie, en vroeg naar meer in 2020 . Er werd dan ook een dossier voorbereid door Brugge-Plus”,verduidelijkt de burgemeester. “Dit werd goedgekeurd in het schepencollege op een moment dat alle coronacijfers in de juiste richting gingen. De gunning, na aanbesteding, gebeurde begin september. Wie kon dan reeds voorzien dat midden oktober de horeca zou moeten sluiten en nog iets later ook alle winkels? We hebben dus begin oktober beslist om Wintergloed te laten doorgaan en wel om twee redenen. Ten eerste zijn we ervan overtuigd dat wanneer iedereen zich aan de regels houdt, er tegen 20 december een versoepeling van de regels kan zijn om kerstinkopen mogelijk te maken. Ook de horeca zou dan toch weer voorzichtig moeten kunnen open gaan. Om maar te zeggen: je kunt niet een week op voorhand beslissen om een Wintergloed te organiseren.”

Inspanning

“Daarnaast is men in alle steden en gemeenten op zoek om wat sfeer te creëren in deze donkere dagen. Er wordt zelfs her en der gevraagd om kaarsjes en lichtjes voor het raam te plaatsen. Met Wintergloed zorgen wij dus voor een warme sfeer. Ook als de winkels en horeca nog niet open zijn, kan het gezellig zijn om in een mooi verlicht decor een wandeling te maken. En wat die kerstverlichting in de winkelstraten betreft: hoe dat er in de praktijk zal uitzien, weet ik niet. Ik weet wel dat de mensen van het Brugs Handelscentrum al enige tijd vragende partij waren voor nieuwe verlichting. Wij doen dus als stadsbestuur een bijzondere inspanning om sfeer te scheppen in de winkelstraten. Over de timing: nu geen verlichting voorzien en pas in actie schieten als de handel en horeca weer open mag: dat zou getuigen van extreme kortzichtigheid”, besluit de burgemeester. (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier