Oppositie en buurtbewoners maken zich zorgen over zendmast in Koksijde-Dorp

De zendmast achter het oude politiekantoor van Koksijde zou verhuizen naar het sportpark. © MVP
Redactie KW

Er is heel wat heisa rond de plannen om een zendmast van 45 meter hoog in Koksijde-Dorp te plaatsen nabij het voetbalstadion in het sportpark.

Oppositiepartij N-VA kaartte dit thema al enkele keren aan op de gemeenteraad, maar kreeg toen te horen dat Proximus hier nog geen vergunning voor had aangevraagd. Nu de vergunningsvraag wel blijkt te zijn ingediend, stijgt de onrust bij de buurtbewoners, die met een actiecomité een honderdtal handtekeningen hebben verzameld tegen deze plannen.

N-VA-raadslid Sander Loones: “Op de gemeenteraad van september kaartte ik al de hoogte van de zendmast aan en gaf aan dat de zendmast beter op de luchtmachtbasis van Koksijde zou worden geplaatst. Daarover zou de gemeente in overleg moeten gaan met defensie. Een maand later informeerde ik naar de stand van zaken en toen luidde het antwoord dat er bij het gemeentebestuur nog geen vergunningsaanvraag was ingediend. Dat is intussen blijkbaar wel gebeurd. De bewoners maken zich intussen zorgen over stralingsgevaar en vinden dat de geplande locatie het uitzicht schaadt van hun mooie duin, de Hoge Blekker. N-VA betreurt het dat er hierover niet proactief wordt gecommuniceerd, noch met de oppositie, noch met de buurtbewoners. In elk geval is ook N-VA tegen zo’n gigantische zendmast midden in Koksijde-Dorp!”

Burgemeester Marc Vanden Bussche begrijpt al die commotie niet: “Het gaat toch niet om een nieuwe mast, maar om het verplaatsen van een bestaande mast van 45 meter hoog die al jaren achter het oude politiekantoor staat, en waarvoor N-VA destijds, toen ze mee deel uitmaakten van de meerderheid, haar goedkeuring mee heeft gegeven. Wanneer de mast zou worden verplaatst naar het sportpark dan zou dit net minder hinderlijk zijn voor de buurtbewoners. Het openbaar onderzoek loopt nog voor dit dossier en dus kunnen we ons nog niet uitspreken over een definitieve beslissing. Wat het voorstel betreft om die mast op de luchtmachtbasis te plaatsen: dat is inderdaad de bedoeling, maar daarover beslist de eigenaar, defensie”

(MVP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier