Oppositie dient klacht in tegen aanbesteding nieuwe concessie voor tennisclub

Sp.a-Stadsmakers is dan ook bezorgd dat het bestek te veel geschreven werd op maat van de huidige club die er actief is, waardoor andere kandidaten geen eerlijke kans maken
Sp.a-Stadsmakers is dan ook bezorgd dat het bestek te veel geschreven werd op maat van de huidige club die er actief is, waardoor andere kandidaten geen eerlijke kans maken
Redactie KW

De stad Oostende schreef een aanbesteding uit voor een nieuwe concessie van 27 jaar voor de Oostendse tennisclub. In de gemeenteraad van december haalde Jeroen Soete (sp.a-stadsmakers) uit dat het dossier niet in orde was, maar het werd toch goedgekeurd door de meerderheidspartijen. Het raadslid wil nu klacht indienen bij de gouverneur, omdat het bestek te weinig bekendgemaakt wordt.

Padel, een racket- en balsport voor twee spelers, is momenteel immens populair. Dat is ook voelbaar in Oostende, want de Ostend Padel Club voerde ondertussen een ledenstop in. Er kunnen nog bijkomende padelvelden worden aangelegd bij de Ostend Tennis Club in de Koninginnelaan, maar zo’n investering is niet opportuun omdat de concessie in 2022 afloopt . De stad Oostende schreef daarom een aanbesteding uit voor een nieuwe concessie van 27 jaar.

Belangenvermenging

Op de gemeenteraad van december uitte Jeroen Soete (sp.a-Stadsmakers) al enkele bezwaren in het dossier waaronder het ontbreken van een schatting van de huurwaarde, maar volgens burgemeester Bart Tommelein is dat niet nodig. Het werd toch goedgekeurd door de meerderheidspartijen. Normaal gezien is concessies een bevoegdheid van N-VA-schepen Björn Anseeuw , maar om een zweem van belangenvermenging te vermijden behandelt de burgemeester dit dossier. De voorzitter van de Ostend Tennis Club is immers de Oostendse N-VA-voorzitter Björn Anseeuw.

Sp.a-Stadsmakers is dan ook bezorgd dat het bestek te veel geschreven werd op maat van de huidige club die er actief is, waardoor andere kandidaten geen eerlijke kans maken. “Onze bezwaren werden op de gemeenteraad niet gehoord en het dossier werd goedgekeurd”, zegt Jeroen Soete. “Nu merken we echter dat het dossier amper bekendgemaakt wordt bij het grote publiek. De uitbating van de openbare toiletten wordt opgenomen bij de bekendmakingen op de website van de stad en er werd een persbericht verstuurd. Over deze aanbesteding is echter niets terug te vinden.”

Onpartijdig

Volgens de burgemeester zoekt de sp.a’er echter spijkers op laag water. “Het dossier is wel degelijk gepubliceerd op het bulletin der aanbestedingen. Het staat nog niet op de website van de stad door de minimale bezetting in het stadhuis. De opdracht werd wel degelijk gegeven, maar de medewerkers hebben op dit moment hun handen meer dan vol.”

Toch is de oppositie niet tevreden met die uitleg. Ook enkele kandidaten geven aan dat ze niet op de hoogte waren waar ze het bestek konden vinden. “Gezien de nauwe banden tussen de huidige concessiehouder en het stadsbestuur is het van het grootste belang dat de procedure op een onpartijdige en correcte wijze verloopt”, aldus Jeroen Soete. “ Voldoende publiciteit voeren en een schattingsverslag van de huurwaarde zijn twee wettelijke vereisten in de procedure. Aan beide vereisten wordt niet voldaan. De oproep voor de uitbating van zeven openbare toiletten kon wel al op de website geplaatst worden en de deadline is dezelfde.”

Klacht bij gouverneur

Gemeenteraadslid Jeroen Soete dient nu in naam van de fractie sp.a-stadsmakers klacht in bij de gouverneur omwille van ernstige onregelmatigheden in het dossier. “Dit is geen lichtzinnige beslissing. We vragen de vernietiging van het besluit zodat een correct dossier op een serieuze manier op de gemeenteraad behandeld kan worden .” Soete heeft ondertussen de informatie zelf voorzien op een tijdelijke website.

Volgens burgemeester Tommelein zijn er echter geen problemen. “Dit dossier wordt objectief behandeld door de dienst Bestuurszaken. Er zijn trouwens nog twee gesprekken bezig om padelterreinen te bouwen op andere plaatsen in de stad.” (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier