Opnieuw wateroverlast in Sluis- en Tuinwijk in Middelkerke

Er is weer wateroverlast. © LC
Paul Bruneel

De regenval van de laatste dagen zorgde ervoor dat een oud zeer in de Sluis- en Tuinwijk weer de kop opsteekt.

Zowel de oudere als de nieuwe wijk hebben weer te maken met wateroverlast en bij sommigen staat het water net als vanouds in de tuin of in de kelder. In het verleden werd de wijk al regelmatig getroffen door wateroverlast. Dat was ook de reden dat een comité van plaatselijke bewoners protesteerde tegen de komst van nog eens een honderdtal huizen. De vrees van het comité was dat er na de bouw van de huizen meer overlast zou komen en vooral dan in de lager gelegen gebieden.

Dat werd door zowel het provincie- als het toenmalig gemeentebestuur, met op kop toenmalig burgemeester Michel Landuyt, en vooral door bouwpromotor Danneels afgedaan als onbestaande en weggelachen. De NV Danneels kreeg in 2015 een verkavelingsvergunning en kon starten met de bouw van de woningen die inmiddels werden gerealiseerd. Vijf jaar later blijkt dat de bewoners van de Sluis- en Tuinwijk het weldegelijk bij het rechte eind hadden en zorgt wateroverlast opnieuw voor problemen.

Niet enkel de inwoners, maar ook andere mensen storen zich aan het feit dat ook het gemeentelijk kerkhof in het waterzieke gebied ligt. Er werd in het verleden een dam aangelegd aan het Graningategeleed, maar die lijkt niet veel soelaas te bieden. Het waterpeil van het Graningategeleed staat door de regenval ook heel hoog en ook dat probleem sleept al jaren aan. Er werd immers tussen Middelkerke en Westende een vernauwing gerealiseerd waardoor het water door grote buizen moet passeren en het peil van het Graningategeleed hangt ook af van de werking van de sluizen in Nieuwpoort.

Om het met de woorden van een inwoner te verhalen: “Het kapitaal en de politieke macht haalden het weer eens van de gewone man in de straat, met alle gevolgen van dien.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier