Opnieuw wateroverlast in Kortewagenstraat, bewoners hopen op definitieve oplossing

De Kortewagenstraat stond maandag even onder water. © foto BF
Redactie KW

Nadat de bewoners van de Kortewagenstraat in Beitem al in 2005 en in 2016 getroffen werden door wateroverlast, was het ook maandagochtend bijna prijs. Een landbouwer snelde toe en kon uiteindelijk voorkomen dat het water verschillende huizen binnenliep. “We hopen dat er een definitieve oplossing komt voor het probleem.”

De hevige regenval van maandagochtend zorgde op enkele plaatsen in de regio voor wateroverlast. Zo ook in de Kortewagenstraat in Beitem bij Roeselare. Niet voor het eerst. “Zowel in 2005 als in 2016 werden we getroffen door waterellende. Toen was de situatie nog een pak erger, maar ook maandag zorgde hevige regenval opnieuw voor problemen”, aldus bewoner Wim Verstichel. Hij sloeg maandag omstreeks 11.30 uur alarm toen hij merkte dat water uit een van de putjes naar boven borrelde.

Even later was het alle hens aan dek bij de bewoners van enkele huizen. Daar dreigde het water de woningen binnen te stromen. “We hebben onmiddellijk een bevriende landbouwer ingeschakeld. Gelukkig kwam die snel ter plaatse en kon een grote hoeveelheid water weggepompt worden.” De brandweer leverde ondertussen ook zandzakjes aan. De politie sloot een tijdlang de straat af.

Godelievebeek

Dankzij de snelle tussenkomst van de landbouwer bleef het aantal getroffen gezinnen uiteindelijk gering. “We hebben veel geluk gehad. Het heeft weinig gescheeld of het water liep onze woning binnen”, aldus bewoner Jonas Callewaert, wiens woning nog net gespaard bleef.

Kort na de middag was er van het water in de Kortewagenstraat nog maar weinig te zien. Toch vrezen de omwonenden van het kruispunt van de Kortewagenstraat met de Meerlaanstraat dat nieuwe zware regenval nog voor verdere waterproblemen zorgt. “We wonen hier in een lager gelegen gedeelte en op de splitsing van twee straten. De Godelievebeek is vlakbij.”

De stad maakte al werk van een gecontroleerd overstromingsgebied in Beitem, maar de bewoners hopen op extra maatregelen om dergelijke waterproblemen te voorkomen. “Misschien moeten de rioolputjes ook vaker worden gereinigd”, aldus de bewoners.

Water in funerarium

Ook in Moorslede viel er maandagochtend heel wat neerslag. Onder andere Eveline Geldhof van Uitvaartzorg Eveline Geldhof kampte met waterellende. “Onze regenput overstroomde waarna er water kwam te staan in ons pas vernieuwde funerarium. Gelukkig konden we dat water snel verwijderen. Dit is zeker niet leuk, maar niet te vergelijken met de immense waterellende in Wallonië”, aldus Eveline. (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier