Opnieuw problemen met blauwwier in Brugge: zwanen uit het water gehaald

Ook begin augustus werden al zwanen uit het water gehaald. © Davy Coghe
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Burgemeester Renaat Landuyt heeft alle Brugse zwanen uit het water van de reien laten halen. Omwille van problemen met blauwwier zijn de dieren verzwakt.

Begin augustus werden de zwanen op het Stil Ende van het water gehaald omwille van problemen met blauwwier. Door de aanhoudende hitte deze zomer warmt het water sneller op waardoor bacteriën gemakkelijker ontwikkelen. Bij ondiep water zoals op het Stil Ende gaat opwarming sneller gezien er minder watermassa is.

Problemen

De zwanen op de reien konden tot nu rustig verder zwemmen. Maar ondanks de goede resultaten van de waterstalen, kwamen maandag toch een aantal zwanen in de problemen op de Augustijnenrei en de Speelmansrei. De symptomen wijzen duidelijk in de richting van blauwwier. De dieren werden voor verzorging overgebracht naar het Opvangcentrum voor wilde dieren waar ze door specialisten kunnen worden opgevolgd. Ze kregen onmiddellijk actieve kool toegediend.

De andere zwanen worden nu ook van de reien gehaald. Ook de zwanen op het Stil Ende blijven momenteel nog uit het water.

Zwemmen verboden

De waterkwaliteit en de problemen met blauwwier kunnen plaatselijk erg verschillen op de reien, net zoals de diepte ook zeer uiteenloopt. Dat verklaart waarom de zwemzones onlangs kort terug opengesteld werden en de zwanen toch van het water gehaald werden.

Op de plaats van de zwemzone was er tot op heden geen probleem, maar dinsdagmorgen werd er in de nabijheid van de zwemzone echter een beginnende drijflaag met blauwalgen vastgesteld. Daarom wordt de zwemzone aan de Coupure voor alle zekerheid terug afgesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier