Opnieuw leeg rubberbootje aangespoeld

© (Foto Belga)
Redactie KW

Net zoals vorige week trof men afgelopen weekend een lege rubberboot aan voor de kust van Oostende. Aan boord werden ook zeven zwemvesten gevonden. De reddingsdiensten startten nog met een reddingsactie, maar die leverde niets op. “De opvarenden waren zo goed als zeker al gered”, klinkt het.

Ook deze keer spoelde het bootje aan het windmolenpark – zo’n 30 kilometer voor de kust van Oostende – aan. Het ging om een reddingsboot van zo’n acht meter lang met daarin zeven reddingsvesten. De kustreddingsdiensten namen geen risico en gingen in de buurt zoeken. Maar zij vonden uiteindelijk geen slachtoffers. Al leidde dat niet meteen tot paniek.

Want op de boot was een markering aangebracht. En dat stelde het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) enigszins gerust. “Zo’n markeringen brengen de Britse en Franse reddingsdiensten aan met een spuitbus als de opvarenden gered zijn”, zegt Dries Boodts van het MRCC. “We namen geen risico omdat ook die reddingsvesten werden aangetroffen. Maar die zijn wellicht ook achtergebleven na de actie van de Franse of Britse collega’s.”

Het is niet de eerste keer dat lege bootjes voor de kust worden aangetroffen. Het is de laatste tijd dan ook bijzonder druk op de Noordzee. Heel wat transmigranten proberen om via die weg in kleine bootjes Groot-Brittannië te bereiken. “De kans is bestaande dat er binnenkort lichamen zullen aanspoelen”, zei procureur Frank Demeester al over die evolutie. (TL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.