Opnieuw een zomerbar in Langemark-Poelkapelle

Tommy Dereyne en Delphine Deltombe klinken alvast op de opening van hun zomerbar. (foto RB)
Redactie KW

Eerst had je Le Jardin, daarna op dezelfde locatie zomerbar La Brasa en straks krijgt Langemark-Poelkapelle voor de derde zomer op rij opnieuw een pop-upbar. Tommy Dereyne en zijn vriendin Delphine Deltombe openen op vrijdag 12 juli Pomalo in de tuin van het voormalige café ‘t Westland in Sint-Juliaan. “Maar wij kiezen voor een compleet ander concept”, vertelt het jonge koppel.

Pomalo, zo heet de nieuwe pop-upbar die komende zomer in Sint-Juliaan komt. “De naam komt uit een Kroatisch dialect en betekent ‘chill, relax’. Je spreekt het uit met een lange ‘a’ en de klemtoon ligt op de tweede lettergreep“, duidt Tommy Dereyne. “Ik leerde het woord kennen toen ik in Kroatië op bezoek was bij een vriend die er studeerde. We proberen die boodschap ook mee te geven in ons logo met het tekstje the easy way of life.”

Tommy, die eind deze maand 29 kaarsjes uitblaast, zal de bar samen met zijn vriendin Delphine Deltombe (25) uitbaten. “Ik zal het combineren met mijn job als vertegenwoordiger bij Leroy Breweries. Deze zomer zal ik nog drie dagen op vijf werken: dinsdag tot en met donderdag. Vrijdag tot en met zondag ben ik dan te vinden in Pomalo. Maandag wordt een – tussen haakjes – rustdag. Ik ben mijn werkgever dankbaar voor de flexibiliteit. Ook Delphine zal Pomalo combineren met haar job in Ariane Hotel. We zullen de zomerbar drie dagen per week openen. Op vrijdag is dat van 14 tot 22 uur en op zaterdag en zondag van 11 tot 22 uur. Er zijn twee uitzonderingen: ook op kermismaandag 15 juli en donderdag 15 augustus openen we de deuren. Zondag 1 september wordt de laatste avond.”

Roots in Sint-Juliaan

De locatie is niet toevallig gekozen. “Mijn roots liggen in Sint-Juliaan”, aldus Tommy. “Ik ben intussen wel verhuisd naar Ieper, maar er wonen nog steeds heel wat familieleden in het gezellige dorp, zoals mijn ouders, grootouders en enkele tantes. ‘t Westland gold vroeger als the place to be in Sint-Juliaan, mijn ouders vierden er zelfs hun huwelijk. Ik wist dat de zaak al eventjes leegstond. Er toonde wel iemand interesse om het over te nemen, maar toen ik hoorde dat die persoon afgehaakt had, vroeg ik aan de brouwer of ik het tijdelijk kon huren. Het café zullen we echter niet gebruiken. Binnen doen we enkel een beroep op de sanitaire voorzieningen en bij slecht weer op de feestzaal. Op het grasveld buiten zullen er verschillende zones zijn. Er is ook een mogelijkheid om te kubben en petanquen.”

Er ligt nog wat werk op de plank, maar we kijken er hard naar uit om op vrijdag 12 juli Pomalo te openen

Tommy benadrukt dat het een andere invulling zal worden dan Le Jardin en La Brasa, die andere pop-upbar die twee zomers lang een populaire trekpleister was in de gemeente Langemark-Poelkapelle. “Bij ons zal het een overdagconcept zijn, waarbij we telkens om 22 uur de tapkraan dichtdraaien. Ook qua muziek wordt het anders. Wij kiezen voor chille achtergrondmuziek en geen pompende beats. Hoger dan 85 decibel gaan we niet. We zitten in een dorpskern, dus dan moeten we zorgen dat we geen overlast veroorzaken voor de buren. We mikken op jong en oud en specifiek ook op fietsers. Pomalo ligt slechts op zes kilometer van het centrum van Ieper. We zullen een uitgebreide fietsenstalling plaatsen. Je kan zelfs met de bus komen. Bus 95 van De Lijn heeft een halte op 100 meter van de zomerbar. Mensen die voor de wagen kiezen, kunnen aan het ontmoetingscentrum De Hazebrug of voor de kerk parkeren. De bar is bereikbaar via het wandelpad naast ‘t Westland, beter bekend als het Toontjespad.”

Zelfgemaakt meubilair

Naast een uitgebreide bierkaart, cocktails en aperitieven zal je er ook iets kunnen knabbelen. “Zelf zorgen we voor koude tapas en we willen ook iedere dag uitpakken met een foodtruck. Daarin zullen we zoveel mogelijk variëren. Er zal niet iedere dag een hamburgerkraam staan.”

Qua inkleding ligt de focus op lounge en Tommy probeert ook zoveel mogelijk meubilair zelf te fabriceren. “Ik genoot een opleiding aan het VTI in Ieper en maakte al zelf een bartafel waar je met acht personen rond kan zitten. Er zullen ook zetels uit paletten staan, tonnen die als tafels kunnen dienen, lichtkabels die het hele terrein inkleden… De totale oppervlakte, inclusief de feestzaal, bedraagt 500 vierkante meter. Er is een maximale capaciteit van 100 personen. Naast Delphine en ikzelf werken we voorts met flexi’s, voornamelijk vrienden met wie ik eerder al samenwerkte.”

Horecadroom

Voor Tommy en Delphine is dit een eerste gezamenlijk hoofdstuk in de horecawereld. “Ik bouwde intussen al elf jaar ervaring op in de sector”, vertelt Tommy. “Destijds begon ik als barman in Sfeerkaffee Paljas. Vervolgens werkte ik een tijdje in Gent. Daar was ik onder meer twee jaar gerant van De Vagant. Intussen keerde ik terug naar de Westhoek en begon ik bij Leroy Breweries. Een eigen zaak is nog steeds mijn droom, maar ik wilde me eerst settelen. Pomalo is nu een eerste stap richting die horecadroom. Er ligt nog wat werk op de plank, maar we kijken er hard naar uit om op vrijdag 12 juli Pomalo te openen. We hopen ook dat de weergoden ons gunstig gezind zijn, want dat wordt een belangrijke factor.”

(AP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier