Opnieuw een verlaging: slechts veertigtal Brantano-winkels opent maandag

Ook aan de Brantano in Middelkerke stonden zaterdag lange rijen (foto LC)
Redactie KW

Het veilinghuis dat de uitverkoop bij schoenenketen Brantano organiseert, denkt maandag een veertigtal winkels te kunnen openen in plaats van de eerder aangekondigde 61. Het getal werd zondagavond een tweede keer verlaagd. Sommige winkels zullen pas na de middag opengaan, om het personeel meer tijd te geven om de winkels op te ruimen.

De start van de uitverkoop, met kortingen van 75 procent, verliep zaterdag chaotisch. Winkels trokken heel veel volk, en op sommige plaatsen moest de politie tussenbeide komen.

Om problemen in de toekomst te vermijden, zal het organiserende veilinghuis Moyersoen extra kassa’s installeren en zoveel mogelijk extra personeel inzetten, zegt marketingverantwoordelijke Jeroen Van Daele. Met burgemeesters die hebben aangegeven dat het anders moet, voerde het veilinghuis naar eigen zeggen “constructieve” gesprekken.

Of niet?

Navraag leert dat die gesprekken alvast niet met burgemeester Kristof Audenaert (CD&V) van Torhout gevoerd zijn. “Ik heb niets van hen gehoord”, zegt hij. “De winkel blijft dus gesloten tot zolang er garanties zijn op voldoende personeelsinzet, binnen en buiten de winkel.”

Ook de burgemeester van Koksijde ontkent. “Ik heb nog geen gesprek gehad, niettegenstaande mijn aanbod. De winkel mag voordien niet open!”, laat Marc Vanden Bussche (Open VLD) weten.

Het waren vooral de burgemeesters van Torhout en Koksijde die aangaven dat de uitverkoop anders moest.

Nog weken uitverkoop

Moyersoen verwacht dat de uitverkoop nog enkele weken zal duren. “Ook al was de verkoop zaterdag fantastisch, we zien dat veel winkels nog veel voorraad hebben. We gaan ook proberen om de stock van de winkels die niet meer open kunnen, te verplaatsen.”

De vakbonden vroegen een stopzetting van de uitverkoop. ACV-vakbondsman Sven De Scheemaeker noemde het verloop zaterdag “degoutant en schandalig”. De vakbonden stellen zich ook vragen bij het werk van de curatoren, die een koper zoeken voor de schoenenketen. Ze kondigden aan dat ze met hun grieven zullen aankloppen bij de rechter. (BVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier