Opnieuw bezoek in gevangenissen: fysiek contact betekent 14 dagen preventieve isolatie

De gevangenis in Brugge. © belga
Redactie KW

In de vijfendertig strafinrichtingen van het land kunnen gedetineerden opnieuw beperkt bezoek ontvangen. In de meeste gevangenissen start de bezoekregeling maandag, onder meer in Brugge.

Na 74 dagen waarin enkel telefonisch contact mogelijk was, is fysiek bezoek opnieuw mogelijk. Gedetineerden die recht hebben op zogenaamd ‘tafelbezoek’, beslissen zelf van wie ze bezoek wil ontvangen. Enkel voor die persoon kan bij de lokale directie een bezoek aangevraagd worden. “De gevangenissen werken dus met een systeem van reserveringen. Vandaar dat maandag nog niet in alle gevangenissen bezoek effectief plaatsvindt”, aldus Van De Vijver.

Er wordt gestreefd naar een bezoek per week en per gedetineerde. Een bezoek duurt zowat een uur. Bezoekers moeten minstens 16 jaar oud zijn om zonder begeleiding van een volwassene op bezoek te komen. De bezoeker brengt zijn mondmasker mee en moet verder op zijn erewoord verklaren de voorbije veertien dagen niet ziek te zijn geweest. Gedetineerde en bezoeker dragen verplicht een mondmasker en worden gescheiden door plexiglas. Zo zijn in totaal 633 plexiglasschermen voorhanden.

Fysiek contact is ten strengste verboden. Gedetineerden die zich daar niet aan houden, worden gedurende veertien dagen in preventieve isolatie geplaatst naast eventueel een gemotiveerde fouille. Bezoekers mogen het toilet gebruiken, een drankje of een consumptie in de bezoekzaal is uit den boze.

De strikte regeling is er ook om het coronavirus buiten de gevangenismuren te houden. Tijdens de pandemie raakten slechts twintig gedetineerden besmet, van wie er nog zes verblijven in de covid-afdeling in Brugge. Eenenzeventig personeelsleden raakten besmet, van wie er nu nog negentien thuis herstellen.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft een stakingsaanzegging ingediend vanaf dinsdag 2 juni omdat de veiligheidsmaatregelen volgens hen ontoereikend zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier