Opnieuw aanmeldingsplicht voor Oostendse stranden, NMBS wil ook extra treinen

Het belooft opnieuw druk te worden aan de kust. © (Foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Met de hittegolf in het vizier vanaf woensdag zullen strandgangers zich van donderdag tot zondag opnieuw moeten aanmelden voor de drie drukste stranden in Oostende. De NMBS wil vanaf woensdag opnieuw extra treinen naar Oostende inzetten, maar burgemeester Bart Tommelein is het daar niet mee eens.

Vanaf de tweede helft van de week swingen de temperaturen de pan uit. Tegen zondag zou de eerste hittegolf van het jaar officieel een feit moeten zijn. Om de strandgangers voldoende te spreiden over alle stranden van Oostende, wordt aanmelden voor het Klein Strand, het Doorgroeistrand en het Groot Strand dus opnieuw verplicht.

Het strand vanaf het Zeeheldenplein tot aan de Venetiaanse Gaanderijen zal dus niet meer vrij toegankelijk zijn gedurende de vier dagen. Het aanmeldingssysteem werd tijdens het verlengde weekend van 21 juli voor het eerst geactiveerd. Toen verliep alles vlot. Ook vorige week, toen aanmelden verplicht werd van donderdag 30 juli tot en met zondag 2 augustus, verliep dat goed. Het aanmeldingssysteem moet ervoor zorgen dat de social distancing op de drie stranden gegarandeerd blijft. Op de stranden is er ruimte voor maximum 15.000 zonnekloppers.

Extra treinen?

Met de problemen in het Oostendse station van vrijdagavond in het achterhoofd is de vrees groot dat er opnieuw extra treinen ingezet worden richting kust. Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) liet eerder al verstaan dat hij geen extra treinen meer wil naar Oostende indien men de reizigers niet voldoende kan spreiden.

Vrijdagavond moest de politie ingrijpen nadat de terugtocht van heel wat treinreizigers door een technisch defect bij de NMBS chaotisch verliep. Zowel de lokale als de federale politie moest ingrijpen. Treinen konden het station van Oostende niet meer binnenrijden omdat het treinverkeer verstoord was geraakt nadat een trein ter hoogte van Jabbeke stil was blijven staan. Dat zorgde ervoor dat alle dagtoeristen opeengepakt stonden in het Oostendse station. Pas na 21.30 uur kon het treinverkeer terug over twee sporen lopen en konden reizigers vertrekken naar huis.

Noodplan

Burgemeester Bart Tommelein wil eenzelfde situatie koste wat het kost vermijden met het mooie weer in het vooruitzicht. Hij wil overleg met de federale overheid over extra steun en een noodplan bij onvoorzien omstandigheden zoals afgelopen vrijdag.

Dimitri Temmerman, woordvoerder bij de NMBS laat weten dat er vanaf woensdag extra treinen worden ingezet naar Oostende. “Er worden duidelijk opnieuw meer reizigers verwacht naar de kust waardoor wij wel moeten extra treinen inzetten”, vertelt Temmerman. “We doen dat niet om extra reizigers te lokken, maar om ze meer te spreiden. Als we vorige week geen extra treinen hadden ingezet, dan was er veel minder capaciteit om alle reizigers op hun bestemming te brengen. Zolang de overheid daar geen beslissing in neemt is het onze taak om de reizigers op een zo veilig mogelijke manier naar hun bestemming te brengen.”

Tommelein houdt echter voet bij stuk: “Er is een veilig en robuust plan nodig vooraleer er extra treinen ingezet kunnen worden naar Oostende”, zei hij ook na overleg met de gouverneur en de NMBS-top.

Iedereen die een plaatsje op het strand wil reserveren kan dat doen via visitoostende.be/strand, via de balie van Toerisme Oostende op het Monacoplein, via het UiTloket of op het gratis nummer 0800 62 167. Je plaats op het strand wordt echter gegarandeerd als je er voor 14 uur toekomt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier