Opnamestop in AZ Damiaan minstens met één week verlengd

De opnamestop in het AZ Damiaan, die sinds eind vorige week van kracht is na een corona-uitbraak, duurt zeker nog tot eind volgende week. Dat zegt hoofdarts Sabine Gerniers. Woensdag testten al een 60-tal patiënten en medewerkers positief. “Dat dit net gebeurt nu we wachten op de levering van de vaccins, maakt het dubbel zo zwaar voor ons.”

Hoofdarts Sabine Gerniers: “Dat wij nu zo'n uitbraak te verwerken krijgen, maakt het dubbel zo zwaar.”© GF
Hoofdarts Sabine Gerniers: “Dat wij nu zo’n uitbraak te verwerken krijgen, maakt het dubbel zo zwaar.”© GF

Op vrijdag 12 februari besliste het AZ Damiaan tot een opnamestop na een corona-uitbraak op twee afdelingen. Dat betekent dat patiënten die moeten worden opgenomen doorverwezen worden naar ziekenhuizen in de regio. Raadplegingen gaan wel nog door en ook de spoed blijft open. “We zijn bezig met een uitgebreide testronde van alle medewerkers en patiënten die nog in het ziekenhuis verblijven, samen 1.500 tot 1.600 mensen”, zegt dokter Gerniers. “Woensdag testten een 60-tal mensen positief, eind deze week verwachten we alle resultaten.”

“Het is nog te vroeg om zekerheid te hebben of het over de Zuid-Afrikaanse variant gaat. Maar de testresultaten die we al hebben, zijn erg suggestief dat het om deze variant gaat en hebben een vrij grote betrouwbaarheid. De Zuid-Afrikaanse variant werd eerder al vastgesteld in een aantal zorginstellingen in de Oostendse regio. Het virus stopt niet aan de deur van die instellingen”, weet Gerniers.

Andere realiteit

“We weten hoe besmettelijk die variant is. Dat verklaart ook waarom alles zo snel ging. Vorige woensdag stelden we besmettingen vast op één afdeling en begonnen we te testen, op donderdag waren er besmettingen op een tweede afdeling en op vrijdag kondigden we de opnamestop af. In 48 uur zaten we in een heel andere realiteit”, aldus de hoofdarts. “Tot woensdag testten 34 medewerkers positief. Die zitten thuis. Dat komt bovenop enkele mensen die al eerder thuis waren met covid. Door de opnamestop is er beduidend minder activiteit in het ziekenhuis, waardoor het probleem niet zo schrijnend is, maar het spreekt voor zich dat we mensen tekort hebben. Het is afwachten of we de nodige medewerkers zullen hebben, zodra we de activiteiten weer optrekken.”

Als we al gevaccineerd waren, kon dit heel anders zijn geweest – Hoofdarts Sabine Gerniers

Woensdag waren er 42 coronapositieve patiënten gehospitaliseerd in het AZ Damiaan, van wie drie mensen op intensieve zorgen. De covid-afdelingen liggen vol. Door de opnamestop werden in het weekend en de eerste helft van de voorbije week bijna 40 patiënten, van wie tien met covid, voor opname doorverwezen naar andere ziekenhuizen. “We beslisten deze week al, op basis van het aantal covid-diagnoses, om de opnamestop nog minstens met een week te verlengen. We moeten daar realistisch in zijn”, vervolgt Sabine Gerniers.

Het is erg pijnlijk voor het AZ Damiaan om met de eindmeet van de coronacrisis in zicht, nu de vaccins in aantocht zijn, nog zo zwaar getroffen te worden. “Dat is behoorlijk confronterend, ja”, zucht de hoofdarts. “We horen overal positieve berichten over een dalend aantal besmettingen en opnames, maar wij zien hier net het tegenovergestelde. Al onze medewerkers waren beter vorige maand al gevaccineerd. Dat gevoel leeft hier wel. De levering van vaccins loopt zo moeilijk. Zo lang alle testresultaten niet bekend zijn, kunnen we ook niet verder vaccineren. Dat wij nu zo’n uitbraak te verwerken krijgen, maakt het dubbel zo zwaar. Als wij al gevaccineerd waren geweest, kon de tekening heel anders zijn geweest.”

Woonzorgcentra

In de campus Serruys van het AZ Sint-Jan werden begin deze week 24 patiënten met covid behandeld, van wie twee op intensieve zorgen. Alle woonzorgcentra van Oostende, op twee na, zijn coronavrij. In het woonzorgcentrum Lacourt kwamen geen besmettingen meer bij, maar verbleven begin deze week nog 41 bewoners in cohortzorg en zeven in het ziekenhuis. Er was wel een uitbraak in woonzorgcentrum Ons Geluk, waar 18 bewoners en tien medewerkers positief testten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.