Opmerkelijk: zoetwaterbron op strand van De Panne

Honderden zonnekloppers waren afgelopen weekend getuige van een opmerkelijk natuurfenomeen op het strand van De Panne. Ter hoogte van het Leopold I-monument bevindt zich een zoetwaterbron van anderhalve meter breed en een halve meter diep. Het water borrelt er constant op, om vervolgens in zee te stromen. Onoplettende wandelaars en aangetrokken kinderen kunnen zich al eens mispakken. “Hoe kan dit?”, vroegen verwonderde toeristen zich af.


Geoloog Emmanuel Van Houtte, van de Intercommunale Waterleidingsmaatschappij van Veurne-Ambacht (IWVA), legt het uit. “Door infiltratie van regenwater in het duinenzand vormt zich een natuurlijk zoetwaterreservoir onder de duinen. Het water staat onder druk en zoekt een uitgang, in dit geval op het strand”, vertelt hij.

“De zoetwaterbel vormt een natuurlijke barrière tegen het zeewater en de verzilting naar het binnenland toe. Wij ontginnen duinenwater om drinkwater te produceren. Maar een waterput op het strand? Dat is economisch niet haalbaar. Bovendien bestaat de kans dat het zoetwater zich in een boorput toch vermengt met zoutwater”, aldus Van Houtte.

https://www.youtube.com/watch?v=x8VG–yGB3Q

(BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.