Opmerkelijk beeld in Ruddervoorde: mobiel toilet 40 meter hoog op kerk

Als je werf op tientallen meters hoogte staat, moet je wel inventief zijn. © TLG
Redactie KW

Een opvallend zicht aan de Sint-Eligiuskerk in Ruddervoorde. Daar staat namelijk een mobiel toilet op maar liefst 40 meter hoogte. Voor als de nood het hoogst is. “Veel mensen spreken me erover aan”, zegt zaakvoerder Geert Bosch.

De spitstoren van de Sint-Eligiuskerk in Ruddervoorde moet vernieuwd worden en daarom werd een indrukwekkende stelling rond de kerk geplaatst. Op zo’n 40 meter hoogte staat een ogenschijnlijk verscholen geel bakje. Maar wie beter kijkt, ziet dat het om een mobiel toilet gaat. Eentje dat wel vaker op bouwwerven te zien is. Maar als je werf op tientallen meters hoogte staat, moet je wel inventief zijn.

Het toilet werd met een kraan op de stelling geplaatst en is uiteraard bedoeld voor de werkmannen die de spitstoren zullen vernieuwen. “Die mannen moeten uiteraard ook naar het toilet kunnen”, zegt Geert Bosch, zaakvoerder van de gelijknamige firma. “En als dat op zo’n hoogte is, is dat nu eenmaal niet evident. Want anders is het in hun broek voor ze effectief beneden geraken. En dan heb ik het nog niet over de tijd die er in zou kruipen om telkens naar beneden te gaan om te plassen.”

Toilet met reservoir

Het toilet is er één met een reservoir zodat alles opgevangen wordt en dus niet naar beneden valt. “En dat wordt om de zoveel tijd geledigd”, aldus Geert. “Er is zelfs water zodat de mannen hun handen kunnen wassen. Het is dus niet alleen hoog, maar ook hygiënisch (lacht). Dat is allemaal verplichte regelgeving.”

Het mobiele toilet en de hele stelling zullen er wellicht nog een grote maand staan, want zolang zou de renovatie in beslag nemen. “Al is dat uiteraard heel afhankelijk van het weer”, aldus Geert. “Als er ook maar een beetje wind is, wordt het onverantwoord om daar boven aan het werk te gaan.”

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier