Oplossing in de maak voor water uit gracht Brugse gevangenis

© BELGA
Redactie KW

De gevangenis van Brugge bekijkt hoe ze het water dat uit de gracht gepompt wordt toch nuttig kunnen besteden. “Ze zijn bereid om een lokale boer te zoeken die het water kan oppompen”, aldus gedeputeerde Bart Naeyaert.

Het water stroomt rijkelijk aan de gevangenis van Brugge. Daar loopt namelijk al een tijdje water dat uit de gracht – die de gevangenis omringt – gepompt wordt rechtstreeks in de riool. Volgens de Boerenbond en gedeputeerde Bart Naeyaert een gemiste kans om enkele lokale boeren blij te maken, want in totaal werden al duizenden liters water in de riool gespoten.

Naeyaert contacteerde de gevangenis dan ook met de vraag of er geen andere oplossing mogelijk is. “Ze zijn bereid om daar nu toch voor te kijken”, zegt hij. “En dat doet me wel plezier. Het pompen zou voorlopig even stil liggen, maar ze zijn wel bereid om in de toekomst een oplossing te zoeken.”

Al lijkt dat nog niet onmiddellijk concreet te zijn. “We overwegen om iets te doen met dat water“, zegt Laurent Sempot, woordvoerder van het Gevangeniswezen. “We hebben er over nagedacht en zijn nu aan het kijken of we iets kunnen doen. Want wij zijn wel gebonden aan heel wat regels en een strikte administratie.”

Gedeputeerde Naeyaert is toch hoopvol dat het water binnenkort een lokale boer gelukkig kan maken. Het gaat om regenwater dat opgepompt wordt van zodra de gracht een bepaald waterpeil bereikt. Op die manier blijkt het wel moeilijk te voorspellen wanneer er precies gepompt wordt. “Maar er is vast een praktische oplossing voor te vinden”, zegt Naeyaert. (TLG/Foto KD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier