Ophef over drukte langs parcours Kuurne-Brussel-Kuurne in Kortrijk

De drukte in Kortrijk stond in schril contrast met aankomstplaats Kuurne, waar de mensen zich wat ‘gegijzeld’ voelden en hun huis niet uit mochten terwijl enkele straten verder Mads Pedersen Kuurne-Brussel-Kuurne won.©Sirotti Stefano BELGA
De drukte in Kortrijk stond in schril contrast met aankomstplaats Kuurne, waar de mensen zich wat ‘gegijzeld’ voelden en hun huis niet uit mochten terwijl enkele straten verder Mads Pedersen Kuurne-Brussel-Kuurne won.©Sirotti Stefano BELGA
Hannes Hosten

Op sociale media is ophef ontstaan over het vele volk dat in Kortrijk te zien was langs het parcours van Kuurne-Brussel-Kuurne, terwijl Kuurne zelf voor velen als een ‘versterkte burcht’ aanvoelde. Ook de gouverneur wil een evaluatie.

In Kuurne was sterk gemobiliseerd om niet buiten te komen en de koers op televisie te komen. De bevolking was aangespoord om daarbij een stukje taart te eten en het vooral thuis gezellig te maken. Maar het deed voor de Kuurnaars pijn aan de ogen om op het scherm te zien dat in Kortrijk wel enkele honderden mensen op de been waren langs het parcours van de koers.

“Als start- en aankomstplaats was in Kuurne de impact van politie en stewards natuurlijk groter”, zegt burgemeester Francis Benoit (CD&V). “Kuurne was net een versterkte burcht.Maar het was mooi weer, wij hebben hier een hele lokale ronde… en zien dan op televisie de soepeler aanpak in Oost-Vlaanderen en vooral het vele volk in Kortrijk. Die concentratie was er toch wel over. Dat veroorzaakte op sociale media heel wat ophef. Welke ezels zijn wij, vragen velen hier zich af. Maar uiteindelijk kunnen we ook zeggen: chapeau , we hebben karakter getoond. Er is hier nog nooit zo veel taart gegeten als vandaag.”

“Toch moeten de regels eens bekeken worden, ook in functie van de vele nog komende wedstrijden. Onze mensen moesten op hun zulle blijven staan en mochten zelfs niet naar een andere straat lopen. En dan zagen ze de vele mensen in Kortrijk, in dezelfde politiezone nota bene. Dat zorgt voor frustratie in het kwadraat”, vervolgt Francis Benoit. “Mensen gaan vergelijken. Maar Kuurne is Brugge niet, is Kortrijk niet, is ook de kust niet. Het zou toch mogelijk moeten zijn om eens naar buiten te gaan. Dat wringt wel een beetje. Je mag niet het gevoel hebben dat je gegijzeld wordt. Natuurlijk moeten we de regels volgen, want anders was er misschien zelfs geen koers geweest. Maar die regels moeten wel op maat van de gemeente zijn.”

“Sowieso veel volk in Kortrijk”

“Wij hebben de mensen woensdag en vanmorgen nog opgeroepen om niet naar de koers te komen”, reageert burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) van Kortrijk. “Maar op een zondag met mooi weer is er sowieso veel volk in ons centrum. En die mensen hebben halt gehouden om naar de doortocht van de renners te kijken. Het is niet dat ze hier volksfeesten gehouden hebben hé. Maar ik vind het heel jammer. Zo’n mooie koers, die bovendien prachtig in beeld kwam… Ik zat te kijken voor mijn tv hoor.”

“Er was politie aanwezig, mensen hielden afstand en droegen hun mondmasker, er waren geen samenscholingen… Maar wij kunnen mensen ook niet verbieden om naar Kortrijk te komen”, vervolgt Ruth Vandenberghe. “Ik vind het heel sneu voor de collega’s in Kuurne en voor burgemeester Francis Benoit, met wie ik het heel goed doe. Dit is niet plezant. Maar het is allemaal heel moeilijk.”

Gouverneur Carl Decaluwé liet al weten dat er een evaluatie moet komen van de drukte langs het parcours van Kuurne-Brussel-Kuurne in Kortrijk.