Opgravingen brengen kademuur aan het licht onder Vandenpeereboomplein in Ieper

Bij opgravingen onder het Vandenpeereboomplein werd een middeleeuwse massieve kademuur ontdekt.© Thijs Pattyn
Bij opgravingen onder het Vandenpeereboomplein werd een middeleeuwse massieve kademuur ontdekt.© Thijs Pattyn
Redactie KW

De West- en Oostkaai van het Ieperleekanaal liggen nu buiten de Ieperse binnenstad, maar opgravingen brachten onlangs een kademuur aan het licht onder het Vandenpeereboomplein, pal in het stadscentrum. “Dit is een interessante vondst.”

De archeologen van BAAC Vlaanderen doen de ene ontdekking na de andere tijdens opgravingen op verschillende locaties bij de Leet. Na de blootlegging van het bisschoppelijk paleis bij de Janseniusstraat en het bovenhalen van de eerste skeletten uit een voormalig kerkhof aan het Sint-Maartensplein, stootten de archeologen op een kademuur van de Ieperlee onder het Vandenpeereboomplein.

Belangrijke verkeersader

“De Ieperlee was ooit een belangrijke verkeersader doorheen het centrum van de stad”, zegt Olivier Van Remoorter, archeoloog van BAAC Vlaanderen. “De Ieperlingen vestigden zich in de middeleeuwen langs de oevers van deze open rivier, die al snel gebruikt werd als open riool voor hun afval. In de zeventiende eeuw werd de Ieperlee overwelfd. Tot op vandaag bestaat deze rivier nog enkel ondergronds, maar aan de rand van de stad bij de Rijselpoort en de Weverijstraat vloeit hij weer in open lucht.”

In het kader van rioleringswerken op andere plaatsen in de binnenstad kon de ingekokerde Ieperlee al enkele keren onderzocht worden.

In bocht van de rivier

“We dachten vooraf wel dat we bij het Vandenpeereboomplein structuren zouden vinden van de oever, zoals houten planken en palen, maar deze laatmiddeleeuwse massieve kademuur hadden we hier niet verwacht. Dat maakt het dus zeker een interessante vondst”, aldus Olivier Van Remoorter.

“De kademuur ligt relatief ver van de ingekokerde Ieperlee, maar situeert zich in een bocht van de rivier. Hierdoor werd de oever wellicht iets breder aangelegd zodat schepen de mogelijkheid kregen om makkelijker te draaien en aan te meren om goederen te lossen vlakbij de Grote Markt. Goederen konden toen meer in bulk en sneller vervoerd worden op het water dan met paard en kar.”

Versierde kelk en bestek

Vlakbij de kademuur werden allerlei goed bewaarde vondsten ontdekt, waaronder een versierde kelk en bestek. Nu gaan de archeologen verder met de stelselmatige opgraving van skeletten uit een kerkhof onder het Sint-Maartensplein richting de Lakenhallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier