Opgelapt openluchtzwembad Abdijkaai opent op 1 juli: “Er werd hier stevig gerenoveerd”

Herlinde Samyn en Tom Hillewaere. © AN
Redactie KW

Op 1 juli opent zwembaduitbater Lago zowel het zwembad op Kortrijk Weide als het openluchtzwembad aan de Abdijkaai. Vooral op dat laatste kwam vorig jaar heel wat commentaar. Veel te lange rijen, douches die niet werkten, losliggende tegels, noem maar op. “Niets van dat alles dit jaar”, belooft operationeel directeur Tom Hillewaere. “Er werd stevig geïnvesteerd en gerenoveerd. We kunnen elke dag tot 512 zwemmers ontvangen.”

Het openluchtzwembad aan de Abdijkaai is een beschermd gebouw van begin de jaren 50. Het is nog steeds eigendom van Stad Kortrijk, maar wordt sinds vorig jaar uitgebaat door Lago. Dat viel bij veel Kortrijkzanen niet in goede aarde. Er werd geklaagd over kapotte douches, vuile kleedkamers, lange wachtrijen, losliggende tegels en duurdere tarieven. Die laatste veranderen niet, maar alle andere grieven werden aangepakt. “We hebben van het prachtige weer geprofiteerd om de baden netjes te schilderen”, licht Tom Hillewaere toe. “De doorloopdouches werden aangepakt, elk gaatje in de buizen is gedicht en de betonnen luifel aan het diepe bad werd helemaal gerestaureerd.”

“Dat was nodig”, vult zijn collega Herlinde Samyn aan. “In de loop van de winter merkten we dat er hier en daar brokjes beton naar beneden gevallen waren. Niks gevaarlijk, maar je kan dat natuurlijk niet hebben als hier kindjes rondlopen. De luifel rond het fonteinbad werd ook al deels aangepakt, maar door de coronacrisis liepen we daar wat vertraging op. De afwerking zal voor na de zomer zijn.”

Er zijn 512 zwemmers welkom en dat zijn er slechts een kleine 100 minder dan anders – Tom Hillewaere

Ook de duiktoren kreeg een nieuw jasje. Vorig jaar werd die immers afgekeurd wegens onveilig. “De afgelopen maanden hebben we ook daar het beton gerestaureerd”, aldus de operationeel directeur. “Er werd ook een nieuwe veerplank gelegd en de leuningen zijn hoger.” Daarnaast werden ook de kleedkamers van een stevige lik verf voorzien, kregen de lockers nieuwe sloten, werden gebarsten tegels verwijderd en de kapotte urinoirs vervangen. “Lange wachtrijen vermijden we sowieso dankzij het online reservatiesysteem”, klinkt het. Ook de cafetaria zal weer opengaan. Sabine Cottereel (51) en Nick Verhaeghe (53) van het Sportcafé in Heule nemen de uitbating voor hun rekening.

Enkel op reservatie

“Ik denk dat we daarmee alle grieven die de zwemmers ons in de zomer van 2019 voorlegden, geadresseerd hebben”, aldus Tom. “Maar het blijft natuurlijk een heel oud gebouw. Ik kan niet beloven dat hier nooit meer een buis zal springen. Een beschermd gebouw renoveren is bovendien niet evident. Je kan niet zomaar gelijk welke tegels leggen. Het moeten de juiste zijn. Wat wel zeker is, is dat je met een gerust hart zal kunnen komen zwemmen. Veiligheid gaat voor ons boven alles.”

Op 1 juli openen zowel het zwembad op Kortrijk Weide als het openluchtzwembad opnieuw de deuren. Dat gebeurt wel nog onder strenge voorwaarden. “De concrete regeling moeten we nog krijgen van de Nationale Veiligheidsraad”, legt Tom uit. “Maar het is nu al zeker dat wij enkel op reservatie zullen werken. We beperken het aantal zwemmers ook tot een per 10m², voor het zwembad in de Abdijkaai wil dat zeggen dat we 512 zwemmers tegelijk kunnen verwelkomen.” Dat zijn er slechts een kleine honderd minder dan anders.

Reserveren kan vanaf komende donderdag via de website van Lago.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier