Operettegezelschap a TEMPO! blaast tien kaarsjes uit

(gf)
Redactie KW

Samen muziek maken mag weer en dat weet operettegezelschap a TEMPO! als geen ander. De groep uit Tielt viert dit jaar zijn tienjarig bestaan en dat doen ze met een prachtig galaconcert in Cultuurhuis De Leest in Izegem. De vaste orkestleden musiceren samen met een aantal schitterende solisten die een prachtig muzikaal verhaal zullen brengen.

Tien jaar terug was er in Tielt voor het eerst sprake van operettegezelschap a TEMPO!. “Toen het plaatselijke operettegezelschap ermee zou ophouden en de laatste operette opgevoerd was, vonden muzikanten en publiek dat een spijtige zaak”, vertelt Joséphine Honnay-Troispont, penningmeester van a TEMPO!. “De koppen werden bij elkaar gestoken en na grondig overleg was ons operettegezelschap een feit.”

Eerste cd en dvd

Jos Lewille, de dirigent, werd de voorzitter van het gezelschap. Hij heeft er al een rijkgevulde muzikale carrière opzitten. Zo was hij onder andere leraar notenleer aan de academie van Diksmuide en leidde hij meer dan 20 jaar de operettegezelschappen Kunst Veredelt uit Roeselare en het Tielts Operette Podium. Samen met zijn muzikanten brengt hij prachtige werken voor een groot publiek.

Het gezelschap heeft intussen al een mooi repertoire. “We brachten de voorbije jaren zeven operettes en niet minder dan 17 concerten, wat toch al kan tellen in een tijdspanne van tien jaar”, glundert Joséphine. “In het najaar van 2017 brachten wij onze eerste cd Operetteparels uit en een jaar later brachten wij Die Fledermaus van Johann Strauss in De Leest. Daarvan maakten we een mooie dvd-opname. We speelden in verschillende zalen in Oost- en West-Vlaanderen en kunnen terugblikken op een aantal onvergetelijke momenten samen. Toch zijn de laatste jaren niet gemakkelijk geweest voor ons.”

Nieuwe uitvalsbasis

“Een dergelijk gezelschap uit de grond stampen kost een flinke duit en een aantal jaar later konden we plots niet meer in ’t Gildhof in Tielt terecht wegens asbest. We moesten dus noodgedwongen op zoek naar een nieuwe uitvalsbasis, die we vonden in De Leest in Izegem. Niet veel later brak de coronapandemie uit, die opnieuw voor een volledig andere wending zorgde. We hebben dus al heel wat watertjes doorzwommen de afgelopen jaren. We zijn nu vooral énorm blij dat we straks opnieuw met zijn allen mogen en kunnen musiceren in de grote zaal in Cultuurhuis De Leest. We hebben écht uitgekeken naar dit moment.”

Om het tienjarig bestaan van a TEMPO! gepast te vieren is er op 6 en 7 november een galaconcert. “We brengen er twee keer een prachtige show met sprankelende melodieën en wervelende dansmuziek uit Wenen. We kunnen daarvoor rekenen op onze vaste orkestleden en we doen ook opnieuw een beroep op een aantal uitstekende solisten. Diane Verdoodt, Lisa De Rijcke en Leen Van Hoecke zijn de sopranen, Ludwig Van Gijsegem, Leander Van Gijsegem en Daniël Van Quickelberghe onze tenoren tijdens het concert. We brengen een mix van verschillende werken. Zo zullen er tal van vertrouwde aria’s en duetten weerklinken, maar nemen we ook de tijd om enkele nieuwe operettepareltjes te brengen”, weet Joséphine.

Meet-and-greet

“We brengen ons concert op zaterdag 6 november om 20 uur en op zondag 7 november om 15 uur. Kaarten kosten 24 euro en kunnen eenvoudig besteld worden via de site van De Leest of telefonisch op 051 33 76 10. We hopen natuurlijk telkens voor een volle zaal te kunnen spelen”, klinkt het.

“Toch weten we dat het voor sommigen niet eenvoudig is om een kaartje voor onze voorstelling te kopen. Daarvoor werken we samen met Cera. Mensen die het financieel moeilijk hebben, geven wij graag ook de kans om van onze muziek te genieten. We zijn daarvoor in contact met bepaalde sociale instellingen, die mensen die daarvoor in aanmerking komen, zullen begeleiden om de generale repetitie bij te wonen en nadien nog even na te praten met onze muzikanten en solisten tijdens een meet-and-greet. Op die manier hopen we iedereen te laten genieten van een schitterend optreden.” (MV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.