Openpoortdag met BK straalpijpwerpen

Wouter Malfait en Nick Strobbe organiseren zondag het BK Straalpijpwerpen in het Gemeentepark. (foto GJZ)
Redactie KW

Zondag organiseert de brandweerpost Zwevegem het Belgisch kampioenschap straalpijpwerpen. Het is pas de derde keer dat het kampioenschap plaatsvindt. Het moet een ludieke namiddag worden.

Het hoeft niet altijd met rampnieuws te zijn dat de brandweer de media haalt. Wouter Malfait en Nick Strobbe, beiden brandweerman in Zwevegem, wilden eens iets ludiek organiseren en halen het Belgisch kampioenschap straalpijpwerpen naar hier. “Het werd voor het eerst georganiseerd in Leopoldsburg in 2014. Daar werd twee jaar later ook de tweede editie georganiseerd”, vertelt Wouter Malfait.

Straalpijp

Bij die eerste editie kon het Zwevegemse team zich tot kampioen werpen. In de tweede editie ging de titel naar Leopoldsburg. Zij komen dus in Zwevegem hun titel verdedigen. “Het principe van de wedstrijd is vrij simpel: gewoon een straalpijp zover mogelijk werpen. Een ploeg bestaat uit drie personen, die elk één worp mogen doen. De resultaten worden samengeteld en het team met het hoogste aantal meters, wint de titel. Iedereen werpt ook met dezelfde straalpijp”, legt Nick Strobbe uit.

Openpoortdag

Iedere ploeg krijgt vijf minuten speeltijd. “Je mag uiteraard vooraf wat oefenen, maar eens de wedstrijd begonnen is, krijgt eenieder maar één beurt. We moeten streng zijn”, lacht Wouter.

Hoever je zo’n straalpijp kan werpen, is nog een beetje koffiedik kijken. “Uiteraard spelen de weersomstandigheden een belangrijke rol en ook de spierkracht en de tactiek van de deelnemers. Toen wij kampioen werden haalden we samen zo’n 83 meter.”

Het kampioenschap begint zondag om 15 uur in het gemeentepark en kadert in de openpoortdag van de brandweer. (GJZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier