https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Openluchtzwembad van Wielsbeke sluit na bijna 50 jaar: “Uit alle buurgemeenten kwamen de mensen naar hier om te zwemmen”

De nightswimming-avonden lokten elk jaar enkele keren een massa volk. © NVR
Redactie KW

Volgende zomer moet het nieuwe sportcomplex op het Domein Hernieuwenburg klaar zijn. Daarom zal het openluchtzwembad op het einde van de zomer na bijna 50 jaar voor goed zijn deuren sluiten. En dat gebeurt in mineur, want door het slechte weer heeft het zwembad zijn slechtste jaar in 30 jaar achter de rug.

In de jaren 70 stond de VZW Hernieuwenburg in voor de sportinfrastructuur van de gemeente. De VZW legde verantwoording af aan de gemeente, nam geen beleidsbeslissingen en had een uitvoerende rol. Herman Lagast (83) uit Oeselgem was toen secretaris van de VZW, onder het voorzitterschap van Marcel Lambrecht. In 1970 werd het sportcentrum Hernieuwenburg geopend. “Wielsbeke had de ambitie een sportgemeente te worden. Daarom werd er in eerste instantie een instructiezwembad geopend. Dat had een verstelbare bodem en dat was toen bijna uniek”, weet Herman. Twee jaar later was het de beurt aan het openluchtzwembad. “Het openluchtzwembad was het enige in de nabije regio. Het was in die tijd een echte trekpleister. Vanuit alle buurgemeenten kwamen de mensen naar Wielsbeke om te zwemmen”, herinnert Herman zich. Nu zal dat zwembad dus sluiten. “Tijden veranderen nu eenmaal. Eigenlijk ben ik de gemeente Wielsbeke ondertussen wat ontgroeid, dus ik leg me bij die keuze neer.”

Renovatie

In 1991 maakte de gemeenteraad 15 miljoen toenmalige Belgische frank vrij voor een grondige renovatie van het zwembad. Toenmalig VZW-voorzitter Georges Lambrecht verklaarde toen dat die renovatie moest gebeuren van het Ministerie van Volksgezondheid, anders zou het zwembad sluiten. “De ombouw van het buitenzwembad naar een recreatief openluchtbad gebeurde uiteindelijk in 1995. Daarbij werden speeltoestellen, glijbanen en de minigolf geplaatst”, zegt huidig sportfunctionaris Steven Lefebvre.

Voor mensen die niet op vakantie kunnen, was het zwembad de ideale plaats om te kunnen genieten in eigen gemeente – Huidig sportfunctionaris Steven Lefebre

Een volgende mijlpaal in het bestaan van het zwembad vond plaats op 24 augustus 2001. Toen werd voor het eerst een nightswimming-avond georganiseerd. “Op heel warme zomeravonden organiseerden we sindsdien jaarlijks enkele nachtzwemavonden. Tussen 22 en 1 uur konden zwemmers dan afkoeling komen zoeken in het openluchtzwembad. Zo konden wij het maximale uit ons zwembad halen en hadden we een extra service voor onze inwoners. Wij waren het enige zwembad die dat aanbood”, herinnert Steven zich. De laatste keer dat er nightswimming was, was op 25 augustus 2019.

Binnenzwembad

In 2017 ondertekenden de gemeenten Wielsbeke, Dentergem en Oostrozebeke een overeenkomst voor de bouw van een nieuw zwembad. Wielsbeke financiert de bouw voor de helft en de andere gemeenten voor een kwart. Die overeenkomst luidde het einde van het openluchtzwembad in. “Een zwembad is eigenlijk al verlieslatend, met jaarlijkse controles, herstelwerken of verwarming. De verstrengde regelgevingen zorgen ervoor dat je dat nu niet meer kan vergelijken met 50 jaar geleden. Daarom besloten we te gaan voor een nieuw binnenzwembad”, verklaart burgemeester Jan Stevens (CD&V). Daarop besloot oppositiepartij U. nog een petitie op te starten. Jean Daenen leidde die actie. “Voor veel mensen die niet op vakantie kunnen was het zwembad een ideale plaats om te kunnen genieten in eigen gemeente. 1.300 mensen ondertekenden de petitie, maar helaas mocht het niet baten. Andere voorstellen zoals een openschuifbare wand werden afgewezen”, vertelt hij.

(lees verder onder de foto)

Het zwembad in zijn oorspronkelijke staat, nog zonder speeltoestellen.
Het zwembad in zijn oorspronkelijke staat, nog zonder speeltoestellen. © GF

Op 31 augustus sluit het zwembad voorgoed, tenzij er tijdens de eerste weken van september nog goed weer is. “Als je kijkt naar de laatste zomer met het slechtste bezoekersaantal in 30 jaar tijd door het slechte weer, dan kunnen we de kosten niet meer verantwoorden. Laten we vooruit kijken naar de volgende zomer wanneer het nieuwe sportcomplex af moet zijn. In september 2022 moeten de scholen kunnen komen zwemmen in het nieuwe zwembad”, besluit hij. Of het zwembad ook zal opengesteld worden voor recreanten, is voorlopig nog niet zeker.

Tijdens de Wielsbeekse Feesten, op vrijdag 3 september, vindt er een openwerfdag plaats. Mensen die de werf van het zwembad willen bezoeken, kunnen zich inschrijven via www.wielsbeke.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.