Openluchtbad opent, maar Kortrijkzanen zwemmen steeds vaker in eigen tuin

Tom Levecque: "Niets zaliger tijdens de zomer dan een frisse duik nemen in mijn eigen vijver." (Foto AXV) © AXV
Axel Vandenheede

Vanaf zaterdag kan je in het openluchtbad in Kortrijk weer een frisse duik onder de zon nemen. Almaar meer mensen kiezen echter voor een eigen zwembad in de tuin. “In vijf jaar tijd is de vraag met 20 procent gestegen”, weet zwembadbouwer Jeffrey Veys. Tom Levecque uit Marke bouwde zelf een zwemvijver. “Ik kan die niet meer missen.”

Op zaterdag 2 juni opent in Kortrijk het openluchtzwembad Abdijkaai. Dat is een maand eerder dan stad Kortrijk had gepland. “We kunnen dit doen door de samenwerking met S&R Group”, stelt schepen van Gebouwen Arne Vandendriessche (Open VLD). “De groep bouwt het nieuwe zwembad op Kortrijk Weide en was bereid om dit jaar ook al de uitbating van het openluchtbad op zich te nemen.” Volgend jaar is dat ook zo voor zwembad Lagaeplein.

Zwembad uur vroeger open

Wie naar het openluchtzwembad wil, moet net als vorig jaar een sportkaart hebben. Wie er geen heeft, kan er ter plaatsje eentje laten aanmaken. “Er zijn intussen al 40.000 sportkaarten in omloop”, stelt Mia Maes, directeur van de sportdienst. Een ticket kost 7 euro, er zijn ook vijf- en tienbeurtenkaarten en abonnementen te koop. Schepen van Sport An Vandersteene (N-VA): “Het zwembad zal zeven dagen op zeven open zijn, telkens van 11 uur tot 19.15 uur. Het opent dus een uurtje vroeger, op vraag van een aantal trouwe bezoekers.”

Zwemshorts zijn verboden er mag enkel gerookt worden op het terras van de cafetaria. “Wie zich niet aan de regels houdt, zal een waarschuwing krijgen”, aldus zwembadcoördinator Sven Decaesstecker. “Wie meerdere overtredingen begaat, riskeert een toegangsverbod van drie maanden.”

Na een slecht 2017 – 15.794 bezoekers door het slechte weer – hoopt zowel stad Kortrijk als S&R dat er een pak meer volk naar de Abdijkaai trekt. Al is het duidelijk dat de concurrentie voor het openluchtbad groter wordt: in de regio laten almaar meer mensen een eigen zwembad bouwen.

Veel meer aanvragen

“De afgelopen vijf jaar is het aantal bouwvergunningen voor zwembaden gelijk gebleven”, stelt de Kortrijkse schepen van Bouwen Wout Maddens (Open VLD). “Het gaat om gemiddeld 13 per jaar. Maar dat is relatief: voor een zwembad, inclusief omgevingsaanleg, heb je maar vanaf 80 vierkante meter een bouwvergunning nodig. Bovendien zie je regelmatig dat iemand een huis renoveert of bouwt en meteen ook een zwembad laat bouwen. Hoeveel er dat zijn, is nog onduidelijk.”

Als zwembadbouwer merken wij duidelijk dat meer en meer mensen ervoor kiezen om een zwembad in hun tuin te hebben“, stelt Jeffrey Veys (35) van Swim-fun in Deerlijk. Vorig jaar kreeg dit bedrijf de bronzen medaille in de competitie Beste zwembadbouwer van het jaar 2016-2017. “Het gaat om een stijging van 20 procent in vijf jaar. We krijgen vooral veel aanvragen in de zomer. Vaak is het ook zo dat mensen op vakantie waren in een warm land, daar genoten van een zwembadvakantie en er daarom zelf een willen.”

Markenaar Tom Levecque (53) heeft geen zwembad, maar wel een zwemvijver in zijn tuin. “Ik ben daar erg trots op”, stelt hij. “Vooral omdat ik die zwemvijver helemaal zelf bouwde. De aanleiding was een reisje samen met mijn vrouw naar Sanremo zowat vier jaar geleden. Die trip viel serieus tegen, we hebben bijna voortdurend het zwembad opgezocht. Het strand was vlakbij, maar je moest daar voor betalen…”

Zelf zwemvijver gebouwd

“Eens terug thuis misten mijn vrouw en ik wel het zwembad. We hebben toen enkele offertes laten opstellen, maar ik viel steil achterover van de prijs: 50.000 euro, dat had ik er echt niet voor over. Waarom zelf geen zwembad bouwen? dacht ik toen. Zo ben ik alles beginnen uit te tekenen en ontstond het idee voor een zwemvijver.”

Tom tekende een vijver van 13 meter op 8 meter uit in zijn tuin en ging met een kraantje van een vriend aan de slag. “Vele tonnen aarde heb ik uitgeschept. De vijver heeft verschillende dieptes: aan de zijkant is dat 1,8 meter, in het midden 3 meter.”

Rondom plaatste hij betonplaten, bedekt met kunststof die normaal op daken wordt gebruikt. Op de bodem legde hij speciale doeken… en maakte daarin enkele gaten. “Het interessante aan onze zwemvijver is dat die gevuld is met grondwater, goed voor meer dan 200 kubieke meter. In één winter was onze vijver volgelopen.”

“Aan de zijkanten heb ik stelselmatig waterplanten geplant om het water te filteren en zuurstofrijker te maken. Want er zwemmen vissen in de vijver.” Tom stelt dat hij zijn zwemvijver niet meer zou willen missen. “Een duik nemen als het warm is, er is niets leukers.

Eigen zwembad kost je 50.000 euro

Wie een zwembad in de tuin wil bouwen, moet fors in de buidel tasten. Uit een korte rondvraag blijkt dat je snel 50.000 euro betaalt. “Dat is inderdaad een richtprijs”, aldus Jeffrey Veys van Swim-fun. “De kostprijs voor de installatie zelf (leidingen, filters…) varieert niet zo veel.”

“Hoe groter het zwembad, hoe hoger de kostprijs natuurlijk. Ook bereikbaarheid heeft invloed op de prijs. Kunnen we gemakkelijk bij de bouwplaats met een kraan en vrachtwagens?”

Wat de afwerking betreft, kan je volgens Jeffrey alle kanten uit. “Als iemand geen rolluik voorziet op zijn zwembad, zal je misschien 10.000 euro betalen. Als je dan weer een aantal technische snufjes wil, zal de prijs stijgen. Ik denk aan bediening via smartphone of tablet van het rolluik of verlichting. Of aan nieuwe trends zoals chloorarm zwemmen. Vergelijk het met een auto kiezen: hoe meer snufjes, hoe meer je betaalt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier