Openingsweek Het Applauws met gevarieerd feestprogramma

Burgemeester Eddy Lust (Open VLD), schepen Griet Vanryckegem (NV-A-), schepen Renaat Vandenbulcke (NV-A), schepen Angelique Declercq (Vooruit), schepen Patrick Roose (Vooruit) en centrumleider Jan Verbrugge stelden het openingsweekend voor in aanwezigheid afgevaardigden van de deelnemende verenigingen. © WO
Redactie KW

Door de coronapandemie kon het nieuwe ontmoetingscentrum Het Applauws vanaf januari 2021 slechts geleidelijk aan in gebruik genomen worden. Maar nu mag Het Applauws zich eindelijk opmaken voor een feestelijke openingsweek van 21 tot 26 september.

“In normale tijden valt een openingsfeest voor een nieuw gebouw vóór de ingebruikname. Maar zoals iedereen weet waren de voorbije twee jaren geen normale tijden”, zegt burgemeester Eddy Lust. “We hopen alle Lauwenaars, maar ook geïnteresseerden uit Rekkem, Menen en omstreken te mogen verwelkomen. We mogen trots zijn op dit gebouw in onze deelgemeente.”

“Dit nieuwe stadsgebouw versterkt de kwaliteit en kwantiteit van de stedelijke dienstverlening in Lauwe”, weet schepen van AGB Renaat Vandenbulcke. “De splinternieuwe bibliotheek zal dankzij het Open Bib-systeem 66 uur per week toegankelijk zijn. De Lauwenaars kunnen terecht bij de antennepunten van de stadsdiensten burgerzaken, pensioendienst, sociaal huis, huisvesting… Het nieuwe lokaal dienstencentrum, dat ook Het Applauws zal heten, is er gehuisvest en de Lauwse wijkagenten bemannen er een nieuw wijkbureau.”

“Cultuurcentrum De Steiger beschikt met Het Applauws over een extra locatie om culturele evenementen te organiseren. Maar vooral kunnen de verenigingen na een pauze van een dik jaar volop hun activiteiten hervatten. Eindelijk kunnen ze opnieuw op een normale manier ‘mensen verenigen’, want daar gaat het tenslotte om.”

Opendeurdag

“Verenigingen en stadsdiensten hebben een gevulde en gevarieerde feestweek in elkaar gebokst, die op dinsdag 21 september begint met de Werelddag Dementie in samenwerking met Samana Lauwe en op zondag 26 september eindigt met een aperitiefconcert van de Harmonie Lauwe. In totaal werken 18 verenigingen mee aan de openingsweek. Daarnaast organiseren ook CC De Steiger, het lokaal dienstencentrum en de bibliotheek activiteiten”, vult schepen van Cultuur Griet Vanryckegem aan.

Tijdens de openingsweek zijn er dagelijks rondleidingen om 10, 11 en 18.30 uur. Op vrijdag is er de feestelijk inhuldiging door het stadsbestuur. Op zaterdag is er vanaf 9 uur tot ’s avonds een opendeurdag, waarbij van alles te beleven is voor groot en klein. De Koningin Astridlaan wordt die dag verkeersvrij gemaakt voor de tuimelwagen van de politiezone Grensleie en de speel- en sportketen van de Jeugddienst. Iedereen krijgt de kans om het gebouw te bezichtigen en ’s avonds zijn er performances van toneelgroep Albatros en zanggroep ’t Zinkt. Chiro Padiro en Oskaarke sluiten de opendeurdag af met een filmavond. (CB)

Alle info is te vinden op www.menen.be/applauws.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier