Opening van nieuwe bibliotheek in Beernem

© GS
Redactie KW

Na 9 jaar van budgetteren, plannen en anderhalf jaar werken is de nieuwe bibliotheek in Beernem op vrijdag 31 augustus officieel geopend. De bibliotheek is nu ruim 210 m² groter en werd volledig heringericht met een nieuwe, eigentijdse look en een fris interieur met veel meer aandacht voor de kinder- en jeugdafdeling.

Bij de eerste gesprekken voor de modernisering van de bib kwam al snel de vraag of het nodig was om een gebouw van nog maar 20 jaar oud een volledige make over te geven. “In 2009 werden de eerste studiekosten voorzien in het gemeentebudget, het architectenbureau DoosAtelier, ondertussen omgevormd tot Dagkant Architecten onder leiding van Bjorn Houttekier werd door het college aangesteld op 17 september 2010 en voor het einde van het jaar werd voor een gedeeltelijke uitbouw van de bib een eerste investeringsbedrag ingeschreven van 500 000 euro waarna er in 2012 een definitief ontwerp werd goedgekeurd. ” weet burgemeester Johan De Rycke te vertellen.

“De uitbreiding en fraaie herinrichting van onze bibliotheek mogen we samen met de uitbreiding van ons gemeentehuisbestempelen als een groot én mooi gemeentelijk project, met een interne koppeling tussen beide gebouwen en ook beide culturen. Na ons oorspronkelijk budget van 500 000 euro zijn we ondertussen geland op een uitgave van bijna 2 miljoen euro. Mijn overtuiging en ervaring is dat eenmaal een bestuur een beslissing neemt om een noodzakelijk project voor onze inwoners te realiseren, je niet altijd de financiën mag laten bepalen of het er wel of niet komt. Een project moet je ook groeikansen geven in de loop van het traject.”

Veranderende bibliotheekcultuur

De laatste jaren verandert de bibliotheekwereld bijzonder snel. “De bibliotheek evolueert naar een modern kenniscentrum waar het aangenaam verblijven is. Bibliotheken zijn al lang veel meer dan enkel uitlenen van boeken,” aldus schepen van cultuur Gys Degrande. “Zonder noodzakelijke veranderingen aan de infrastructuur zou onze bibliotheekwerking onder druk komen te staan. Vandaag krijgen we jaarlijks overigens zo’n 4.000 unieke leners over de vloer, goed voor 170.000 ontleningen. Verandering was dus meer dan nodig.

De bibliotheek in Beernem krijgt 210m² extra ruimte voor de jeugd- en kinderafdeling. Sinds jaren kampt de bib met plaatsgebrek en de bijkomende ruimte is ook nodig voor de nieuwe, vraaggerichte werking. Met de uitbreiding komt daar nu verandering in. De ingang is verplaatst, er is meer ruimte en de leesbaarheid van de bib is versterkt. Functionaliteit en beleving staan centraal in het nieuwe ontwerp. Zo is het zelfuitleen-systeem helemaal verwerkt in het ontwerp met een duidelijke onthaalzone, balies en een slimme inleverbus voor tijdens de sluitingsuren. Heel blij ben ik met de nieuwe, extra ruimte voor de jongste lezertjes. Ook onze scholen zullen we op een uitstekende manier kunnen ontvangen. Bijzondere aandacht hadden we ook voor de tieners en jongvolwassenen die nu een eigen stek krijgen waar ze ook zullen kunnen gamen.”

De nieuwe bibliotheek is nu ook verbonden met het gemeentehuis. Een uitbreiding van het gemeentehuis brengt alle ondersteunende diensten samen in één gebouw. Er werd 250m² extra ruimte gerealiseerd voor de financiële, personeels- en communicatiedienst. Deze bundeling van diensten is mogelijk dankzij de integratie van het OCMW en het gemeentebestuur en zorgt voor een betere dienstverlening aan de Beernemse burger en bibliotheekbezoeker. In het project werd ook de polyvalente zaal, die nu de Marichalzaal werd gedoopt werd mee genomen in dit project.

(GS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.