Opening nieuwe woonzorgcampus Bellegem

Woonzorgcentrum De Zon, de sociale flats en het wijkcentrum in Bellegem werden vrijdag feestelijk geopend. Heel wat Bellegemnaren waren van de partij om mee te feesten en een rondleiding doorheen de hele woonzorgcampus mee te pikken.

Het woonzorgcentrum, de sociale flats en het wijkcentrum liggen rond het Zomerplein met beweegplein. Het was de bedoeling om van het Zomerplein een ontmoetingsplek te maken. Dat was met dit openingsfeest al gelukt.

Faillissement van aannemer

De bouw van de woonzorgcampus, gecoördineerd door OCMW Kortrijk, nam drie jaar in beslag. Het ontwerp is van architectenbureau B2Ai. Er waren gedurende de bouw verschillende tegenslagen. De grootste was het faillissement van Gabecon, de oorspronkelijke aannemer. Gelukkig lagen de werken niet al te lang stil en kon het OCMW zorgen voor een vlotte doorstart door Stadsbader nv uit Harelbeke.

De totale kostprijs van de woonzorgcampus bedraagt 22 miljoen euro. Daarvan ging 16,5 miljoen euro naar het woonzorgcentrum, 4,8 miljoen euro naar de sociale flats en 705.000 euro naar het wijkcentrum.

Eerste inwoners in juni

De eerste bewoners namen in juni van dit jaar al hun intrek in het woonzorgcentrum. Dat waren de 48 bewoners van woonzorgcentrum Lichtendal in Kortrijk en 16 bewoners van woonzorgcentrum Sint-Jozef aan de Condédreef in Kortrijk. Later dit jaar volgen nog 32 bewoners van woonzorgcentrum Sint-Jozef, waar er een nieuwbouw zal gerealiseerd worden. Woonzorgcentrum Lichtendal sloot de deuren.

Jan Goddaer is de directeur van wzc De Zon. Hij is directeur van wzc De Weister in Aalbeke en was ook directeur in wzc Lichtendal in Kortrijk.

Wooneenheden met kook- en leefruimte

Wzc De Zon biedt plaats aan 96 bewoners, onder wie 64 personen met dementie. De eenheden die telkens 8 kamers tellen zijn ingericht volgens het principe van ‘kleinschalig genormaliseerd wonen’, met telkens een eigen kook- en leefruimte.

Van de 24 sociale flats zijn er 20 voorbehouden voor senioren en 4 voor mensen met een meervoudige problematiek. “De eerste flats zijn inmiddels bewoond en de inschrijvingen voor deze flats zijn lopende“, stelt schepen Philippe De Coene. Het wijkcentrum opende deze maand de deuren.

Speeches en rondleiding

Op het openingsfeest gaven burgemeester Vincent Van Quickenborne en schepen Philippe De Coene een speech. Daarna volgde de feestelijke receptie met animatie van De Stroate, dj De Tantes en Circus Remenos. Heel wat Bellegemnaren kwamen meefeesten. Er waren om het uur rondleidingen doorheen de hele campus.

(EDB – foto EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.