https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Opening ijs- en eethuis Goeste in Poperinge laat op zich wachten

We zien linksboven Steven Meulenaere, verantwoordelijke ijs en eethuis, rechtsboven Bart Mostaert, links in het midden Gerlinde Torreele, eraast chef-kok Louis Gauquie, linksonder Mieke Mostaert en rechtsonder Tine Geldof, zaalmedewerkster ijs en eethuis.©MIEKE MOSTAERT Mieke Mostaert
We zien linksboven Steven Meulenaere, verantwoordelijke ijs en eethuis, rechtsboven Bart Mostaert, links in het midden Gerlinde Torreele, eraast chef-kok Louis Gauquie, linksonder Mieke Mostaert en rechtsonder Tine Geldof, zaalmedewerkster ijs en eethuis.©MIEKE MOSTAERT Mieke Mostaert
Redactie KW

De zaakvoerders van het populaire ijssalon l’Héritage, nu omgedoopt tot Goeste Boetiek, hoopten om vorige zomer hun ijs- en eethuis Goeste op de Grote Markt in Poperinge te kunnen openen. “Het liep allemaal toch anders dan we gedacht hadden, maar we blijven hoopvol. Ondertussen proberen we onszelf bekender te maken via afhaal”, zegt Bart Mostaert.

l’Heritage, ijssalon en streekproductenwinkel, opende in 2017 de deuren op de Grote Markt 19 in Poperinge. Dankzij de wedstrijd’ ‘Win je winkel’ kon zaakvoerder Bart Mostaert het winkelpand een jaar lang gratis gebruiken. Vorig jaar wilde Bart, samen met zijn vrouw Gerlinde Torreele en zijn zus Mieke, uitbreiden. In het voormalige ING-gebouw zou het ijs- en eethuis Goeste openen, waar vooral lokale producten centraal zullen staan.

“Het oorspronkelijke plan was om rond de zomerperiode te openen, maar dat is niet doorgegaan. Daarna hadden we onze pijlen gezet op oktober/november, maar toen was de tweede lockdown er. Onze derde streefdatum was januari 2021, maar dat is natuurlijk ook niet gelukt aangezien de horecazaken nog steeds gesloten zijn”, vertelt Bart Mostaert. “Het liep allemaal toch anders dan we gedacht hadden, maar we blijven hoopvol. Ondertussen proberen we onszelf bekender te maken via afhaal.”

Sinds 2014 hadden Bart zijn ouders een ijssalon, streekproductenwinkel, tearoom en B&B in het centrum van Reninge. “Onze ateliers in Reninge en Poperinge werden wat te klein, maar ook de afstand tussen de twee was niet praktisch meer. Daarom gingen we op zoek naar een nieuwe locatie om daar een groter atelier te kunnen hebben. Het was de bedoeling dat het nieuwe pand niet te ver van het ijssalon in Poperinge zou zijn. Toen het pand van de ING-bank op de Grote Markt vrij kwam, vielen de puzzelstukjes in elkaar”, zegt Bart. “Het is een mooi pand aan de zonnekant van de Grote Markt. Het was de ideale locatie waar een groter atelier mogelijk was, maar het bood ons ook mogelijkheid om met andere plannen aan de slag te gaan.”

Korte keten

De nieuwe locatie liet het plan om een horecazaak te openen groeien. “We dachten al een tijdje om nog meer rond lokale producten te werken, want korte keten is in ons verhaal heel belangrijk. In ons ijs- en eethuis zullen we suggesties aanbieden die seizoensgebonden zijn én met lokale streekproducten werden gemaakt. De aangeboden bieren komen enkel uit de Westhoek en op wijnkaart staat enkel Heuvellandse wijn. Uiteraard zal ook ons l’Heritage-ijs aangeboden worden. Wie in de zaal zit, zal kunnen binnenkijken in het atelier en zal kunnen zien hoe het ijs gemaakt wordt.”

Financieel

De horecazaak kreeg de naam ‘Goeste ijs- en eethuis’ en het ijssalon met winkel kreeg de nieuwe naam ‘Goeste boetiek’. “We zijn ons volop aan het voorbereiden om op 1 mei te kunnen starten. Ik hoop er nog steeds heel sterk op en ik ben er zeker van dat ik niet alleen ben”, zegt Bart.

“Financieel begint het toch zwaar te worden voor heel wat mensen. Dat is ook voor ons zo. Wij kunnen namelijk van bijna geen enkele steunmaatregel genieten. Onze winkel is niet verplicht om te sluiten, maar nu zitten we natuurlijk wel in kalme maanden. En met onze horecazaak zijn we nog niet eens kunnen opengaan. Met Goeste proberen we deze verplichte sluiting alvast creatief op te lossen door af en toe afhaal aan te bieden. Zo kunnen mensen kennismaken met het concept en proeven van wat we zouden aanbieden.”

Goesteburgers

Tijdens de valentijnsperiode bood Goeste een afhaalpakket aan en nu worden Goesteburgers aangeboden. “Twee weken geleden was ons eerste burgerweekend en dat voelde echt goed om er eens te kunnen invliegen. Het was de eerste keer dat de keuken op volle toeren draaide, de eerste keer dat we er als team moesten staan. Mensen konden ook al eens het interieur van onze nieuwe zaak zien. De positieve reacties deden ons echt deugd en die hadden we niet echt verwacht. Op sociale media zagen we onze Goesteburgers verschijnen en dat was zeer fijn. Ook het aantal bestellingen overtrof onze verwachtingen”, aldus Bart.

“Komend weekend organiseren we opnieuw een burgerweekend. Al mogen de mensen nu niet verwachten dat Goeste een hamburgerzaak wordt”, lacht Bart. De huisgemaakte hamburgers worden door chef-kok Louis met streekingrediënten gemaakt. Er is keuze uit een kipburger, rundsburger of veggieburger. Extra aardappelwedges met verse tartaar kunnen ook gekozen worden.

De takeaway zal niet wekelijks georganiseerd worden. “Voor komend weekend kan er online besteld worden en kan er ook een afhaalmoment gekozen worden. We zijn blij dat we dit kunnen op poten zetten en we kijken wat voor Pasen mogelijk is.”

Bart en zijn team hopen om op 1 mei er te kunnen invliegen. “We blijven wachten en we blijven hoopvol. We gebruiken deze tijd om ons volop voor te bereiden. Dit jaar bestaat het l’Héritage ijs 25 jaar. We wachten ook op dat vlak wat we voor die verjaardag zullen organiseren.” (LBR)

Info: zin in een Goesteburger? Online bestellen kan via https://bit.ly/BurgersmetGoeste

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.