Opening AZ Delta in Roeselare enkele maanden uitgesteld

Het nieuwe ziekenhuiscomplex van AZ Delta in Rumbeke loopt enkele maanden vertraging op. De officiële opening vindt pas in het voorjaar 2020 plaats, terwijl aanvankelijk op 15 november gemikt werd. “De aannemers vinden gewoon niet voldoende vakmannen”, klinkt het.

De ingebruikname van AZ Delta werd opnieuw uitgesteld, pas in 2020 is de opening nu voorzien. © STEFAAN BEEL

De indrukwekkende nieuwbouw van AZ Delta langs de Rijksweg in Rumbeke nadert stilaan de voltooiingsfase, maar loopt nu toch nog enkele maanden vertraging op. De officiële opening was voor vrijdag 15 november gepland, maar die moet nu noodgedwongen enkele maanden uitgesteld worden. “Een weloverwogen beslissing”, benadrukken adjunct-ceo Hans Crampe, voorzitter Herman Vanlerberghe en ondervoorzitter Bart Wenes.

“De site is immers nog niet volledig afgewerkt. De inkomhal, het extra parkeergebouw en het auditorium Radar moeten nog voltooid worden. Het nieuwe ziekenhuis is allesbehalve een bouwwerf, maar we willen het complete plaatje kunnen presenteren. Daarom schuiven we de timing met enkele maanden op.”

Klok rond werken

De bouwwerken aan de nieuwe thuis van AZ Delta gingen al in 2012 van start en moesten normaal in 2018 volledig achter de rug zijn. “Maar we zijn onderweg met de economische realiteit geconfronteerd geweest”, valt te horen.

“Onze aannemers doen hun uiterste best en werken zo goed als de klok rond ook in het weekend maar vinden gewoon niet voldoende vakmannen. Een algemene trend waar ook wij niet aan ontsnappen. Met extra mensen aan boord waren de werken al even achter de rug. Daarom nemen we nu enkele maanden meer om het hele project tot in de kleinste details af te werken.”

Vanaf oktober verhuizen al de eerste diensten en personeelsleden. Dit zal nu in alle rust kunnen gebeuren

Het doel is om de nieuwe site van AZ Delta nog voor het einde van 2019 bouwtechnisch helemaal afgewerkt te krijgen. “Daarna volgt nog een zeer grondige controle van alle mogelijke veiligheidsparameters. We willen alles dubbel- en driedubbelchecken, want we willen niets aan het toeval overlaten. De verhuizing van de eerste patiënten was sowieso voorzien voor het tweede trimester van 2020 en die planning blijft behouden.”

“Het is wel zo dat we vanaf oktober na volgende week, dus starten met de verhuizing van de eerste diensten. Onder andere het laboratorium, de apotheek en het magazijn nemen al hun intrek op campus Rumbeke en ook het betrokken personeel maakt mee de oversteek. Voordeel door de latere opening is dat dit nu in alle rust kan gebeuren, zonder tijdsdruk. Onze mensen krijgen zo alle tijd om hun nieuwe thuis te ontdekken. De activiteiten in ons nieuwe complex zullen de komende maanden dus alleen maar toenemen, enkel de patiënten zullen er pas vanaf april 2020 verzorgd worden.”

2.500 werknemers

Wanneer AZ Delta campus Rumbeke exact de deuren zal openen, is nog niet duidelijk. “We pinnen ons nog niet vast op een datum, maar het wordt sowieso het vroege voorjaar van 2020. Belangrijker is dat we de hele operatie minutieus kunnen voorbereiden en dat we meteen in een volledig afgewerkte site terecht kunnen.”

Op de nieuwe locatie zullen in totaal 2.500 van de 4.000 werknemers van AZ Delta aan de slag gaan, onder hen ook 385 artsen. Met de bouwwerken gaat een investering van 425 miljoen euro gepaard.

Die wordt grotendeels met subsidies van de overheid bekostigd, maar AZ Delta investeert ook eigen middelen. De site zal plaats bieden aan ongeveer achthonderd bedden en ook 1.800 parkeerplaatsen herbergen. In totaal wordt AZ Delta campus Rumbeke 120.000 vierkante meter groot. De campus Brugsesteenweg blijft behouden. Daar opent het nieuwe gebouw eveneens in het voorjaar van 2020. AZ Delta blijft ook investeren in de campussen in Menen en Torhout

AZ Delta wordt door de schaalvergroting het derde grootste ziekenhuis van Vlaanderen, na het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen en UZ Leuven.

Wanneer de verhuizing volledig achter de rug is, gaat het huidige Heilig Hartziekenhuis langs de Wilgenstraat tegen de vlakte. Het twaalf hectare grote terrein in het stadscentrum wordt een combinatie van wonen, zorgfuncties en veel openbaar groen.

“Die timing komt allesbehalve in het gedrang”, beklemtoont AZ Delta nog.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.