https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

“Openen met DJ Chargebuzze, als knipoog kan dat tellen”

Brihang
Stefaan Dehaerne
Stefaan Dehaerne Medewerker KW Westhoek

Dranouter 2017: we hebben er een jaar lang op moeten wachten, maar morgen is het weer zover. Bent u ook één van die fans die zijn/haar vakantie plant rond dit unieke familiefestival? Het belooft alweer een mooie driedaagse te worden met ontdekkingen van nieuwe muziekpareltjes en ontmoetingen van oude bekenden.

Wie een weekendticket (135 euro) rond de pols heeft, mag zelfs al een avondje vroeger aan de festiviteiten beginnen. Dranouter festival, dat prat gaat op zijn kleine ecologische voetafdruk, opent donderdag in de Palace om 19 uur met DJ Chargebuzze (West-Vlaams voor ‘uitlaat’). Als knipoog kan dat tellen, zeker als je ook weet wie na Kortrijkzaan Lucas Demeersseman geprogrammeerd staat: DJ ‘Goe vur in den otto’ (20.30 uur), al werden die na een ziekenhuisopname last minute nog vervangen door TLP. Wie nog energie over heeft, kan nog verder uit de bol gaan met Mensch Erger Je Niet (22 uur), Discobar Galaxie (23.30 uur) en DJ Desperado (01.30 uuur) Hou er wel rekening mee dat je nog drie dagen ‘mee moet gaan’!

Op vrijdag 4 augustus beginnen we dan aan het echte werk. Het is wel een hele puzzel om uit het immense aanbod te kiezen, want er staat weer zoveel lekkers op dit muziekmenu. Toch hebben we een leemte ontdekt die ook dit jaar niet ingevuld is: we missen humor. Ik weet immers nog hoe vol de tent zat toen bijvoorbeeld Freddy De Vadder kwam vuilbekken in één van de festivaltenten. We laten het niet aan ons hart komen en zorgen dan maar zelf voor de humor in ons gezelschap. Muzikaal start ik om 16 uur met Variomatic op de mainstage. Die zou je een heuse folk all-star band kunnen noemen, want er zitten muzikanten in van Yevgueni, Kadril, Embrun en Fluxus. Ze pinnen zich evenwel niet vast op een genre en switchen naadloos tussen folk, funk, pop, rock en blues. Verder hopen we iets te kunnen meepikken van de Britse Cocos Lovers (17 uur. – Clubstage). Daarna worden we verwacht op het eerste verjaardagsfeestje van dit weekend: de punkband DAAU viert zijn 25ste verjaardag en doet dat in de kerk (18.30 uur)! McGowan & Munnelly zijn onze volgende halte (20.30 uur – de Voute). Dit Iers duo doet ons ongetwijfeld zwalpen tussen de highlands en zigeunerparken. En we blijven hangen in de Voute voor Brihang (22.15 uur). Eens het rappers-genre omarmen dat normaal niet het mijne is? Moet kunnen op Dranouter. We houden wel de klok in het oog, want Doe Maar willen we als grote fans toentertijd zeker niet missen (23.15 uur – Mainstage). Tijd om ‘Pa’, ‘Is dit alles’ of ‘De Bom’ nieuw leven in te blazen! Wedden dat de jonge generatie er ook pap van lust?!

Voor een tweede ‘gezegende’ festivaldag starten we zaterdag in de kerk om 15.30 uur met Sarah Ferri en haar gelegenheidsstrijkerstrio. In combinatie met haar licht hees stemgeluid misschien wel my guilty pleasure van dit festival? Aansluitend kunnen de Nijghse Vrouwen mij in de Voute (16.30 uur) misschien nog wat meer in de watten leggen. En het is zaterdag duidelijk vrouwendag, want daarna ontmoet ik heel graag Eliza Carthy en The Wayward Band (18 uur – Mainstage): de revelatie van het moment. Om 19 uur hebben we dan nog een date met de Amerikaanse Leyla McCalla, die hier reeds op bezoek was in 2010 als lid van de Carolina Chocolate Drops. Om even op adem te komen van al dat vrouwelijk schoon zangtalent blijven we hangen in de Clubstage waar Stef Kamil Carlens ons vanaf 21 uur mag meenemen naar zijn rijke verbeeldingswereld. En daarna reppen we ons alweer naar de Mainstage om Bazart niet te missen. Vijf MIA’s verdien je niet zomaar, dat is hard werken geblazen. Wij zijn fan en gaan daarna slapen (of niet).

De Dolfijntjes. (Foto Davy De Pauw)
De Dolfijntjes. (Foto Davy De Pauw)

De laatste festivaldag willen we op zondag het Malinese Saharazand tussen onze tenen voelen glijden op de tonen van Tamikrest (16.30 uur). We hebben een jaar op hen moeten wachten. Ze waren vorig jaar al aangekondigd, maar kozen ervoor om aan hun nieuw album ‘Kidal’ te werken. Touareg-muzikanten met volbloed blues in de aderen. Gelukkig is de Brexit nog geen feit en raakt de Brit Charlie Cunningham nog tot bij ons. Klaar voor zijn virtuoze en intieme melodieën? Dan moet je om 18 uur in de kerk zijn. Trouwens een ideale opwarmer voor Gregory Porter, de funky-jazzy Amerikaan die reeds een Grammy achter zijn naam heeft staan. Met zijn recentste album ‘Take Me To The Alley’ neemt hij ons ook nog mee op sleeptouw naar de steegjes van soul, blues en gospel (20.30 uur – Mainstage). Dranouter 2017 sluiten we af met ongetwijfeld nog twee memorabele optredens: Kommil Foo (21.30 uur – Clubstage) en De Dolfijntjes (22.45 uur – Mainstage).

Maar Dranouter is zoveel meer dan muziek en daarom wil ik u ook nog eens vragen om stil te staan bij het volgende: Het Nieuwe Westen (zie middenkatern festivalkrantje), de gratis waterbar, het buskerpodium op de nieuwe locatie (de oude pastorie), eetcafé ‘t Folk, de uitgebreide kinderanimatie (circus, dans, yoga, …) en de updates in woord, beeld en klank via de sociale media. Post ook maar jouw festivalfoto’s met de hashtag #DRANOUTERFEST17 op Facebook, Instagram en Twitter: zo weten je vrienden én organisatoren dat jij en je gezelschap het super stellen! (DS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.