Opendeur op de Torhoutse OCMW-campus

Joost Cuvelier in het dagcentrum De Oase van het rusthuis. © Foto JS
Johan Sabbe

Het woonzorgcentrum Sint-Augustinus, het dagverzorgingscentrum De Oase en het Sociaal Huis nemen op de OCMW-campus in de Aartrijkestraat voor het eerst deel aan de Dag van de Zorg. De opendeur heeft plaats op zondag 18 maart van 10 tot 17 uur.

De Dag van de Zorg is een opendeur die draait rond zorg, welzijn en de zogenoemde witte economie. Het is het orgelpunt van de Week van de Zorg. De bedoeling is een maatschappelijk draagvlak te creëren voor de noden van de zorg- en welzijnssector. Die dag willen de initiatiefnemers de zorgsector in zijn volle omvang en diversiteit op de kaart zetten. Meer dan 250 zorg- en welzijnsorganisaties nemen eraan deel.

Drie sites te bezoeken

“In Torhout zal de bevolking drie sites op onze campus in de Aartrijkestraat kunnen bezoeken”, licht OCMW-voorzitter Joost Cuvelier toe. “Ten eerste de tweede verdieping van het woonzorgcentrum Sint-Augustinus, ten tweede het bijhorende centrum voor dagverzorging De Oase en ten derde het gloednieuwe Sociaal Huis, dat zopas vanuit de ‘s Gravenwinkelstraat verhuisd is.”

De bezoekers krijgen de kans om voor een keertje achter de schermen van het woonzorgcentrum te gluren. Ze krijgen de kamers te zien, de gesofistikeerde technische apparatuur, de hoog-laagbedden, het liftbad, de tillift, enzovoort. Er zal ook geproefd kunnen worden van een dagvers soepje.

“We willen in het bijzonder ons dagverzorgingscentrum De Oase promoten“, vervolgt Joost. “Het is geïntegreerd in het woonzorgcentrum en biedt ondersteuning in de thuiszorg voor gebruikers en mantelzorgers. De Oase zorgt voor opvang, zorg op maat en een zinvolle invulling van de dag en dit in een huiselijke omgeving.”

Voorts is er in het vroegere administratieve OCMW-gebouw sinds kort het volledig nieuwe Sociaal Huis. Daar vinden mensen met problemen een luisterend oor en wordt er gezocht naar de beste oplossingen. Het personeel van het Sociaal Huis helpt bij financiële noden, geeft adviezen en helpt bij de sociale administratie. Er wordt ook aan budgetbeheer en schuldbemiddeling gedaan.

Ook voor de kinderen

De rondgang tijdens de opendeur start aan het woonzorgcentrum Sint-Augustinus. De bezoekers krijgen een plannetje met de te volgen route. Er staan diverse interactieve infostandjes opgesteld en er is animatie voorzien voor de kleinsten. Als eindpunt kunnen de mensen het nieuwe Sociaal Huis ontdekken. Op het einde van de rondgang krijgt iedereen gratis een drankje aangeboden in cafetaria Beaurewaert van het woonzorgcentrum. In de namiddag weerklinkt daar livemuziek.

De kinderen krijgen een gratis glittertattoo en genieten van een springkasteel, eendjes vissen in een ultramodern hoog-laagbad en volksspelen. Ze mogen ook eens met een rolstoel rijden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.