Openbare woonzorgcentra in Kortrijk volledig coronavrij

Handen ontsmetten blijft de norm in WZC Sint-Jozef. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Morgen (vrijdag) kunnen de resterende bewoners van de COVID-afdeling in WZC Sint-Jozef terug naar hun kamer. “Op één bewoner na die opgenomen werd vanuit het ziekenhuis, kunnen we alle woonzorgcentra van Zorg Kortrijk (Sint-Jozef, Biezenheem, De Weister, De Zon en Ter Melle) – op basis van testen – coronavrij verklaren”, klinkt het tevreden. Vanaf maandag 6 juli wordt de bezoekersregeling bovendien nog verder versoepeld.

Er waren nog vijf bewoners opgenomen op de COVID-afdeling in woonzorgcentrum Sint-Jozef in afwachting van een negatieve test. Vier van de vijf hebben een negatieve test afgelegd en kunnen vandaag terug naar de kamer. Eén persoon kwam over van het ziekenhuis en blijft nog even in isolatie in afwachting van een negatieve test.

“In de feiten betekent dit dat we de COVID-afdeling kunnen sluiten en de besmettingen bij Zorg Kortrijk achter ons liggen. Belangrijk daarbij is dat Zorg Kortrijk zich baseert op testen en hiermee dus verder gaat dan de bovenlokale richtlijnen (die bepalen dat mensen terug naar de kamer mogen als ze niet ziek zijn zonder daarom getest te zijn)”, klinkt het bij Zorg Kortrijk.

Opnieuw vrij bezoek op de kamer

“Vanaf maandag 6 juli laten we opnieuw bezoek toe zonder reservatie, enkel in het weekend werken we nog op afspraak om organisatorische redenen. Bezoek is toegelaten tussen 10 en 17 uur. Uiteraard moeten bezoekers zich nog steeds aan de nodige veiligheidsmaatregelen houden.”

Intussen heeft Zorg Kortrijk zich grondig voorbereid om een nieuwe golf van besmettingen. Daarvoor is een 9 puntenplan in gang gezet. “We hopen vanzelfsprekend dat die nieuwe golf er niet komt maar het virus is niet uit het land. Tegelijk hebben we veel geleerd uit de voorbije maanden en dat was de basis voor ons plan“, aldus Philippe De Coene, schepen van Zorg.

De COVID-afdeling in St-Jozef blijft standby en kan op elk moment geopend worden. Zo gaat er geen tijd verloren bij nieuwe besmettingen. “Bij een eventuele tweede uitbraak openen we de COVID-afdeling opnieuw vanaf 2 vastgestelde besmettingen in onze WZC’s samen. Bewoners kunnen ook in de toekomst slechts ontslagen worden uit de COVID-afdeling na negatieve test, en niet zoals de hogere overheid adviseert reeds na veertien dagen.”

Maatregelen

“In overleg met het personeel stellen we een ploeg samen die, indien nodig, meteen deze afdeling kan bedienen. Het personeel wordt permanent opgeleid inzake sanitaire voorschriften. We zorgen voor een strategische stock aan beschermingsmateriaal (maskers, handschoenen, schorten, face-shields, testmateriaal). Dat maakt dat er op elk moment een voorraad aan beschermingsmateriaal is voor minstens 90 dagen.

We organiseren de psychologische bijstand van personeel en bewoners, lerend uit de soms penibele ervaringen van de voorbije maanden. We bereiden ons voor op versterking van onze teams bij uitval door ziekte of door opname van verlof. We hanteren strenge criteria van testen, indien één bewoner besmet is, wordt de gehele afdeling getest, zowel bewoners als personeel.

Bij vermoeden van een besmetting (cfr. beschrijving Sciensano) van een bewoner, kan geen wandel- of kamerbezoek met of bij die bewoner doorgaan en start een procedure (testen, inschakelen artsen, …) om verdere besmetting tegen te gaan. Dit gebeurt in nauw contact en met een goede communicatie met de familie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier